Hovedbilde: Her er årets «Stjernekamp»-lag – bak fra v. Chris Holsten, Ole Børud, Ella Marie Hætta Isaksen, Maria Arredondo, Ulrikke Brandstorp, Samanta Gurah, Hilde Louise Asbjørnsen, foran fra.v Dag Ingebrigtsen, Alexander Pavelich og Heine Totland. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix.

Med i syvende sesong av NRK-suksessen er navn som Hilde Louise Asbjørnsen, Heine Totland, Maria Arredondo og Norges nye stortalent på musikalscenen – den mer ukjente Samantha Gurah, som det siste halvannet året har vært å se i» Book of Mormon» i Stockholm.

– Vit at jeg gleder meg, sier en opplagt Ingebrigtsen, som takket ja til den mest musikkrelaterte realityen av de mange han jevnlig spørres om, inklusive «Skal vi danse». Og er han bekymret for dansingen som «Stjernekamp» uvegerlig byr på?

– Det finnes vel dansere?, spøker musikerveteranen, som ble presentert sist av årets ti artister som rosinen i pølsen, før han fastslår:

– Jeg er en like bra danser som Mick Jagger – i takt med ordene, om ikke rytmen.

Utfordring å tolke andres

Den store utfordringen anser Dag Ingebrigtsen blir å synge en sang han selv ikke har skrevet – når «Stjernekamp»-deltagerne skal kappes i sjangrene rock, country, hiphop, soul, opera, blues, EDM, hardrock, joik og musikal.

– Aldri i mitt liv har jeg sunget annet enn sanger jeg har skrevet selv, sier Dag Ingebrigtsen, som «glædgruer» seg og ser frem til å spre glede, entusiasme – og «slå et slag for eldresaken», som eldste deltager.

– Det blir veldig gøy, sier Ingebrigtsen, som har pleid å se på tidligere «Stjernekamp»-runder når han selv ikke har spilt. Med seg tar han en unik lang erfaring, tror han.

– Jeg ga ut første plate i 1977 med Subway Suck. Jeg er ydmyk og takknemlig over å ha fått leke popstjerne i så mange år siden.

– Bare tre minutter

Blant konkurrentene kan «Forelska i lærer’n»-helten telle blant andre Hilde Louise Asbjørnsen, som er blitt spurt flere ganger før – men som nå slo til på utfordringen.

– Jeg er glad i utfordringer, særlig med litt hårete mål, sier den allsidige artisten. Hun er i gang med å spille inn sitt 11. album, og sier TV-satsingen blir en fin måte å «minne folk på at jeg driver med musikk, og ikke bare teater og revy».

– Jeg har hjerte for rock og hiphop fra gammelt av, sier Asbjørnsen, som tror det blir «masse øving og sangøvelser».

– Men det blir tross alt bare tre minutter hver uke å terpe på, kontra en hel kveld på revyscenen, tror hun.

Her er årets ti deltagere

Dag Ingebrigtsen (59)
Eldstemann i «Stjernekamp» er rockelegenden som sammen med Torstein Flakne skrev «Forelska i lærer’n» i 1980, da The Kids herjet. Senere dukket Ingebrigtsen opp på hitlistene først med TNT, som han var med på å starte i 1982, deretter TinDrum. Han har også komponert Rosenborgsangen, og turnerer i dag både solo og med eget band på 16. året. Prøvde seg i «Det store korslaget» i sin tid.

Hilde Louise Asbjørnsen (42)
Multitalent som sjonglerer både humor, kabaret og jazz, og kan vise til en merittliste som sanger, låtskriver og plateartist underveis med sitt 11. album, så vel som revyartist og tekstforfatter. Hun har vunnet en NRK-konkurranse før – dirigentkonkurransen «Maestro» i 2010. Fikk mye ros for soloforestillingen «The Lulu show – livet er en dans på renter», med premiere i 2015.

Heine Totland (47)
Heine Totland beskrives som en utrolig allsidig entertainer, med klassisk sangutdanning og erfaring fra musikaler, kor, gospel, rock, soul og jazz – og en CV med nærmere 50 plateutgivelser og to soloalbum. Har turnert sammen med «Beat for Beat»-pianist Gisle Børge Styve med showet «Musikk e komme for å bli» i senere år, dro etter Buddy Holly-suksess i gang eget 50-tallsband, og deltok i 2010 i Melodi Grand Prix.

Maria Arredondo (32)
Fikk platekontrakt allerede som 15-åring, før debuten fulgte to år senere med et platinaselgende album, det første av i alt seks plater – hvor hun har fått hits med låter som «Just a Little Heartache», «In Love With an Angel» og «Burning». I 2008 var hun å se i musikalen «Sound of Music», i 2010 deltok hun i MGP. I dag turnerer hun med ektemann og artistkollega Torstein Sødal.

Chris Holsten (25)
Spilte tittelrollen i «Oliver» på Lillestrøm som tiåring, før han ble oppdaget som artist og låtskriver på internett som 17-åring. Ifølge NRK er Holstens sanger streamet millioner av ganger og toppet hitlistene i Norge, Sverige og Sør-Korea før han begynte å utgi egne låter. Lånte stemme i 2014 til Broiler-hiten «Rays Of Light». Som soloartist kan han vise til «On My Own», «Mexico», «Echo» og «Love Like This».

Ella Marie Hætta Isaksen (20)
Årets yngstemann er med bandet ISÁK å regne som et av de heteste navnene innen samisk musikk nå, og var å se på Spellemannprisen i år der de hedret Mari Boine med å fremføre hennes låt «Elle». Ella Marie vant Sami Grand Prix i 2016 med en egenskrevet låt, som hun året etter gikk til topps i Liet International i 2017, en konkurranse for europeiske minoritetsspråk. Hun har også gjort en samisk versjon av Cezinandos «Håper du har plass».

Ole Børud (41)
I fjor imponerte niesen Lisa Børud, mens det denne gangen er onkelen Ole som skal i ilden i «Stjernekamp». Også han har gått veien fra kristen barne- og ungdomsstjerne i den syngende Børud-familien, og markerte seg med både funky vestkystpop og jazz, så vel som å fronte ekstremrock i metalband – senest i Fleshkiller. Kjent for enormt spenn i stemme og musikk,

Ulrikke Brandstorp (22)
Mange vil huske Ulrikke fra hun i 2015 kom på fjerdeplass i «The Voice» på TV 2, der hun også har vært med på Idol. I fjor deltok hun i MGP og kom til gullfinalen med låta «Places». Ulrikke har fra tidlig alder vært aktiv med sang og på teaterscenen hjemme i Sarpsborg. Fra 2011 til 2013 var hun med på Norgesturné med showene «The Show Must Go On II» og «The Thrill Of Michael Jackson». Hun har også vært gjest i «Beat for beat» og Sommeråpent, og har utgitt to singler i tillegg til «Places».

Alexander Pavelich (29)
I år har Pavelich byttet side – og stiller som artist, mens han i fjorårets «Stjernekamp» var ekspert i EDM-sjangeren, der han er både låtskriver og utøver. Han er frontfigur i bandet Lovespeake, som debuterte live på by:Larm med stor suksess i 2016, samtidig som han skriver musikk for Nick Jonas, Julie Bergan og Mugisho og har samarbeidet med en lang rekke andre internasjonale artister. De siste året er han også blitt hentet til Sør-Korea, Thailand og Kina for å lage låter for asiatiske popgrupper.

Samantha Gurah
Har det siste halvannet året bodd i Stockholm, der hun spiller i musikalsuksessen «The Book of Mormon». Gurah studerte musikalteater ved BårdarAkademiet etter videregående, og hun koret for artister Mira Craig og Elisabeth Carew. På norske scener har hun spilt i musikaler som «Hair», «Parade» og «Great as I am» på Den Norske Ballett og Opera.

Tidligere «Stjernekamp»-vinnere

* 2012: Rita Eriksen

* 2013: Silya Nymoen

* 2014: Nora Foss Al-Jabri

* 2015: Maria Haukaas Mittet

* 2016: Knut Anders Sørum

* 2017: Adam Douglas