Saken er produsert av midtbyen.no

Med fagkunnskap, iver, glede og reiselyst har de to «nomadene» nå slått seg til ro i Thomas Angells gate.

– Hva er det beste reisemålet i verden?

– Dominica i Karibien!, fastslår Margrethe.

Dominica er kanskje det nærmeste du kommer en vaskeekte piratøy. Pirates of the Caribbean møter Jurassic Park. Med sine sorte og hvite strender er naturen  enestående, og befolkningen varme og åpne.

Kjell Erik og kona forteller detaljert fra turene med stor iver. Bilder skapes i hodet. Smale stier i jungelen og tropisk klima. Reiselysten melder seg.

Nomaden består av folk med bred og ulik erfaring fra 90 prosent av verdens land. De ansatte i butikkene oppfordres til å reise, oppleve og erfare – det er dét som er kjernen i Nomadens virksomhet. Kjell Erik oppdaget Nomaden i 1999, da han som ung mann skulle på sin obligatoriske dannelsesreise.

– Både Margrethe og jeg har vært på definerende reiser gjennom hele livet, og den samme følelsen og atmosfæren vi fikk på våre reiser fant vi også hos Nomaden. Det var derfor vi bestemte oss for å kjøpe butikken og drive den videre. Nomaden er for reisende, av reisende, og vi ønsker å formidle en genuin entusiasme for reise, for det er forskjell på dét og turisme.

Å være til stede

– I tillegg til unik erfaring, har vi også et varesortiment som svært få har. Vi har for eksempel Nord-Europas største (og beste) utvalg i kart. Du finner alt fra særegne sykkelkart for Danmark, til håndtegnede tyske kart fra 60-tallet over Himalaya, samt 80 unike bilkart for Frankrike fra forskjellige regioner i hyllene våre. Vi prøver å ha dekkende kart for hele verden, men det må være relevant. Vi er litt kartnerder, kan du si.

Kjell Erik påpeker at interessen for bøker og kart også gir muligheten til å være mer ”in the moment”. Ofte er det frakoblingen fra internett og muligheten til å få kjappe svar som har gjort turen.

– Det er beinhardt å legge bort mobilen, men man får mye igjen for det.

Alle produkter testes og godkjennes

Vi tør påstå at Nomaden er hele verden samlet på ett sted. Foruten den enorme kart – og litteratursamlingen, så finner man også alt annet man kunne trenge til en reise. Klær og bagasjeløsninger er to meget viktige elementer å ta hensyn til. Klær skal ikke bare ha en god funksjon, men det er også en bonus om det ser bra ut. Nomaden selger klær fra merker som: Houdini, Icebreaker, Patagonia, Craghoppers og Prana.

– Det mange kanskje ikke vet, er at ull er det beste du kan bruke i sterk varme, for eksempel i ørkenen. Ull transporterer fuktighet på en helt annen måte enn bomull, og kan gjøre turen mer behagelig. I tillegg er det svært viktig at våre klær beskytter mot mygg; enten ved at plaggene er satt inn med midler som skremmer myggen, eller at plagget er vevd slik at den stopper myggen fra å stikke.

Utvalget i safariklær har blitt bedre og mer moteriktig med årene. Brødrene Dahl har antrekk fra Nomaden i alle filmene, og selv om de berømte safarihattene kanskje ikke er siste skrik, så får du også tak i dette i butikken.

Kjell Erik konstaterer at valg av bagasjeløsning også utgjør en stor forskjell på om turen blir komfortabel eller ei.

– Nomaden sikter seg inn på å ha en sekk for alt, og en sekk for alle. Behovet varierer, alt etter hvilken type tur du skal på. Vi har også en oversikt over hvilke flyselskap som tillater hvilke størrelser, og det er alltid kjekt å vite.

Nordmenn og reisetrender

– Hvor reiser nordmenn nå?

– Brorparten av våre kunder reiser utenlands og her er destinasjoner med spektakulære fjellandskap populære, for eksempel Georgia, Armenia og Butan. I Sør-Amerika er Colombia i vinden nå som det er tryggere der, og vi regner med at Buenos Aires vil fange interessen når Norwegian begynner å fly dit fra februar. Følger man med på valutautvikling, kan man også få en del å rutte med på turen. I Europa er det Storbritannia som gjelder om dagen, fra den engelske landsbygda til øyene utenfor Skottland; Hebridene og Orkenøyene.

– Det siste vi sier til alle våre kunder er ”god tur”. Etter et besøk hos oss vil vi at de skal glede seg enda mer til turen, og kanskje allerede planlegge neste. Og for mamma og pappa som er nervøs for poden som skal ut på sin egen opplevelsesjakt, så kan vi være litt nervemedisin og gi trygghet.

Topp 10 nyttige produkter

Ut over grunnutrustningen finnes det mange produkter som kan gjøre turen bedre. Her er Kjell Eriks topp 10-liste av smarte produkter:

Mobilt solcellepanel: trenger du strøm så kan du med dette generere din egen strøm. Festes enkelt på sekken.

Tissetube: perfekt løsning for jenter på tur eller festival

Pocketshower: fyll den med vann, heng i sola og ta en dusj. Produktet er i reel lommestørrelse

Klessnor: klipses enkelt opp slik at man kan tørke klær

BH-lommer: lommer som kan festes på BH´en. Kjekt å putte verdisaker i.

Silkelakenposer: til å sove i. Fungerer veldig bra både i kulde og varme.

Innsektsmidler og myggnetting: tilpasset ulike områder i verden og de innsekter som finnes der.

Kjøkkenklasken: gummipropp som tetter alle slags vasker slik at du kan fylle den opp med vann til klesvask. Hindrer også smådyr å komme opp.

Hengekøyer: Fra reisehengekøyer som tar liten plass, til enorme hytte- og hagekøyer fra mayaene i Mexico. Eller med telt og myggnetting for ekspedisjoner.

Vannrensingssystemer: tabletter eller filter som tar vekk 99,9% av problematiske bakterier i vannet. Et must å ha med på reise til mange land.

Lagre