Cathrine (39) døde etter grov voldshendelse på Lademoen

Nyheter: Det var Cathrine Sand (39) som døde etter å ha blitt utsatt for grov vold i Trondheim søndag. Politiet ber folk som kan ha videoopptak fra området ta kontakt.

Trøndelag politidistrikt gikk onsdag ettermiddag ut med navnet på den døde, etter å ha fått tillatelse fra de pårørende. To menn i 30- og 40-årene er siktet for forsettlig drap eller medvirkning til drap på kvinnen. Begge ble varetektsfengslet tirsdag. Ingen av dem erkjenner straffskyld. En tredje mann, som er i 30-årene, som ble siktet i saken, ble løslatt.

Kvinnen ble funnet med kritiske skader i en leilighet på Lademoen. Hun ble sendt St. Olavs hospital, hvor hun ble erklært død.

Ber om hjelp

Politiet har kartlagt overvåkingskameraer i nærområdet. De tar høyde for at det fortsatt er kameraer som de ikke har identifisert.

Folk som har kjennskap til eller selv har overvåkingskameraer i området, bes ta kontakt med politiet. Det gjelder også dem som måtte ha kjørt gjennom området med dashkamera i perioden mellom 8 og 12 søndag.

– Som en del av en bredt anlagt etterforskning ønsker politiet å kartlegge bevegelser i nærområdet til åstedet. Dette kan blant annet hjelpe oss å identifisere personer som kan ha opplysninger som er relevante for politiet. Å sikre videoopptak er tidskritisk, og politiet velger derfor å gå ut på denne måten, sier politiadvokat Hans Vang.

Fakta om drapssaker i Norge i 2019:

Hittil i år har norsk politi startet etterforskning av 16 drapssaker med 17 ofre. I tillegg kommer tre saker knyttet til dødelig vold.

* 1. januar: 49 år gamle Anne Kari Bjelland blir funnet drept etter en boligbrann i Haugesund. Obduksjonsrapporten viste at hun døde av stikkskader. Hennes samboer, en mann i 50-årene, blir tiltalt for drap og også for likskjending, basert på at han rett etter drapet skal ha tømt ut bensin flere steder i boligen og tent på. Saken kom opp for Haugaland tingrett i august 2019, og mannen ble dømt til elleve og et halvt års fengsel for drap og likskjending.

* 10. januar: 66 år gamle Randi Berntsen blir funnet drept i en leilighet i Sjøfarendes Aldershjem på Nordnes i Bergen like etter klokken 2 på natten. Hennes samboer, en 43 år gammel svensk borger, ble pågrepet på stedet og har erkjent drapet. Ifølge tiltalen har han blant annet påført lim i luftveiene til kvinnen, kvalt henne og stukket henne i halsen og brystet.

* 7. februar: 42 år gamle Ramilem Kamal fra Filippinene blir funnet død i en leilighet på Bjørndal i Oslo. En av naboene, en 39 år gammel mann med asiatisk bakgrunn, blir pågrepet og siktet for å ha drept henne.

* 15. februar: 28 år gamle Said Bassam Chataya, kjent fra hiphop-miljøet, blir knivstukket ved Danmarks plass i Bergen ved 21.30-tiden og dør en snau time senere på sykehus. Tolv personer blir siktet i saken, én av dem for selve drapet.

* 19. februar: 67 år gamle Bjørg Marie Skeisvoll Hereid, som var bosatt i Bærum, blir angrepet med øks på en gravlund i Haugesund. Hun dør dagen etter som følge av skadene. En 48 år gammel mann blir siktet og senere tiltalt for drapet. Han er dømt 22 ganger tidligere. Statsadvokaten mener han var psykotisk da drapet skjedde, og påtalemyndigheten vil at mannen skal dømmes til overføring til tvungent psykisk helsevern i stedet for fengselsstraff.

* 27. februar: En 62 år gammel kvinne blir drept i en leilighet på Ellingsrud i Oslo. Kvinnens 29 år gamle sønn var i leiligheten da politiet kom til stedet og er pågrepet og siktet for drapet.

* 12. mars: En 63 år gammel kvinne blir funnet knivdrept i en leilighet i en kommunal bolig i Nattlandsveien i Bergen. Kvinnens ektemann (59) blir knivstukket og alvorlig skadd. Sønnen deres på 36 år er siktet for drap og drapsforsøk. De sakkyndige har konkludert med at han var psykotisk og ikke kan straffes med vanlig fengsel.

* 1. april: En 30 år gammel mann blir pågrepet, siktet for å ha knivdrept sin tidligere kone i 30-årene på Strømmen i Akershus. Paret er iranske statsborgere.

* 2. april: En 40 år gammel mann blir funnet livløs i en bolig i Florø i Sogn og Fjordane. Han blir kort tid etter erklært død. En 22 år gammel mann ble noen timer senere pågrepet og siktet for drap. To dager etter drapet blir en 40 år gammel mann også siktet i saken, men mistanken mot ham er svekket. Både avdøde og de to siktede er norske statsborgere og bosatt i Florø. Offeret skal ha blitt slått i hodet med en metallgjenstand.

* 27. april: 40 år gamle Gisli Thor Thorarinsson blir funnet skutt i et bolighus i Mehamn i Finnmark. Han dør kort tid etterpå. To menn på 35 og 32 år blir pågrepet. 35-åringen regnes som hovedmistenkt og er siktet for drap, mens 32-åringen er siktet for medvirkning til drap. Både offeret og de to siktede er islandske statsborgere.

* 1. juni: 43 år gamle Ronny Nygård blir funnet død på en parkeringsplass i Åsane i Bergen. Politiet ber 7. juni om tips i saken og opplyser da at de ikke har indikasjoner på at noe straffbart har skjedd. 21. august blir en 27 år gammel mann pågrepet og siktet for drap.

* 15. juni: Et elleve uker gammelt barn fra Hønefoss blir lagt inn på sykehus med alvorlige skader og dør rundt halvannen måned senere. Foreldrene er siktet for grov kroppsskade.

* 22. juni: En eldre mann blir funnet forslått i en kommune i Telemark. Han dør senere av skadene. En mann i 40-årene er siktet for grov kroppsskade med døden til følge. Ifølge NRK er offeret den siktedes far.

* 27. juni: Siri Helen Johannessen (66) og Per Arne Ormehaug (67) blir funnet drept i en enebolig på Kolltveit på Sotra utenfor Bergen. En sønn (40) ble pågrepet på stedet og siktet for drapene.

* 4. august: En kvinne og en mann i 70-årene blir funnet skadd i en bolig i Ørskog kommune i Møre og Romsdal. Kvinnen dør på sykehus to dager senere. En mann i 30-årene er siktet for grov kroppsskade med døden til følge. Den siktede har en «familiær relasjon» til ofrene.

* 10. august: 17-årige Johanne Zhangjia Ihle-Hansen blir funnet død i en bolig på Eiksmarka i Bærum. Philip Manshaus (21), som er jentas stebror, er siktet for drap. Politiet fant den døde etter å ha pågrepet Manshaus i moskeen Al-Noor Islamic Centre på Skui i Bærum, der han begynte å skyte. Ingen ble alvorlig skadd i skytingen. Manshaus er også siktet for terror.

* 15. august: En mann i 60-årene blir funnet død i sin egen bolig på Vinstra i Gudbrandsdalen. En 35 år gammel mann er siktet for drap og varetektsfengslet. De to har bodd ved siden av hverandre i en årrekke.

22. oktober: En mann i 50-årene fra Tønsberg blir knivdrept i et garasjeanlegg på Bragernes i Drammen. Siktede, en mann i 30-årene, melder selv fra til politiet om knivstikkingen. Den siktede mannen er avdødes nevø.

27. oktober: 39 år gamle Cathrine Sand blir funnet med kritiske skader i en leilighet på Lademoen i Trondheim. Hun blir sendt til St. Olavs hospital, hvor hun blir erklært død. Tre menn siktes for grov kroppsskade med døden til følge. For to av dem – en mann født i 1973 og en mann født i 1981 – skjerpes siktelsen til forsettlig drap eller medvirkning til dette, mens den tredje løslates.

(©NTB)