Bymarka-jerven avlivet: – Var syk, blind og avmagret

Nyheter: Det som trolig var Norges eldste jerv er blitt avlivet. Jerven ble minst 18 år, og ble avlivet av hensyn til dyrets velferd.

Jervtispa, bedre kjent som Jervtrud eller Bymarkajerven, hadde 18 år på baken, og var dermed den eldste viltlevende jerven kjent i Norge, ifølge Miljødirektoratet.

Det kan nå virke som om den høye alderen innhentet jerven. En turgåer fant dyret i Bymarka i Trondheim tirsdag. Jerven lå sammenkrøket under et grantre og reagerte verken på turgåeren eller hunden hans.

– Jerven var tydelig syk og avmagret, i tillegg virket den å være helt eller tilnærmet blind. Derfor ble den avlivet, sier seksjonsleder Lars Bendik Austmo i Statens naturoppsyn (SNO).

Jerven ble første gang registrert i Spekedalen i Hedmark i 2001 og hadde da valper. Vinteren etter hadde hun forflyttet seg til Bymarka i Trondheim, og ble med jevne mellomrom registrert i området.

Det er ikke påvist andre jerver i Bymarka-området, og det er derfor sannsynlig at det er den samme jerven som nå har blitt avlivet.

(NTB)