Og hvor usannsynelig godt det blir, når du selv kan piffe opp pølsa med middelhavskrydder, chilli, pesto eller soltørket tomat. Eller annet ganen måtte begjære. For det er ikke så vanskelig å komme i gang. Ei manuell kjøttkvern får du på på Jula for 299,-. Tarmer får du kjøpt for 10 kroner meteren på Bunnpris Tyholt. Gidder du ikke å kverne ditt eget kjøtt kan en god karbonadedeig være et utgangspunkt.

Pølseprat
Vi slår av en pølseprat med kokken Lars Osdahl Andersen på Bunnpris Tyholt. Han er i full sving med å lage butikkens egenproduserte pølser, der «tyholteren» topper produktlinja.

– Den perfekte pølsa er grovmalt og ikke kjørt med hakke til motsetning fra de aller fleste grillpølsene som har et helt finhakket kjøtt. Vi bruker gjerne kabonadedeig eller kvernet kjøtt. Den skal være lite utspedd og ha høy andel kjøtt, sier kokk og pølsemaker Lars Osdahl Andersen ved Bunnpris Tyholt.

Han merker det på salget av tarm at stadig flere har gått lei av Gildes grillpølse, og heller vil lage sine egne:

– Kanskje henger det også sammen med den økende interessen for å brygge sitt eget øl.Pølser og øl er jo en uslåelig kombinasjon, sier Osdahl, som selv er hjemmebrygger og har bakgrunn som kokk blant annet Luftskrigsskolen og Britannia Hotel:

Kokkens favoritt
Nå er han i full gang med med å lage pølser som legges ut i kjøttdisken på Bunnprisen på Tyholt:

– Min personlige favoritt er Tyholter, som er en pølse av svinekjøtt. Jeg lager også spansk Tyholter som består av halvt om halvt med svinekjøtt og storfekjøtt. Den er ikke spedd med veske i det hele tatt og innholder bare kjøtt og krydder. Så har vi en som heter olivia, en godsak smakssatt med soltørket tomat, oliven og basilikum, laget med svinekjøtt. I tillegg lager vi en grov julepølse, forteller Osdahl.

Snadder, sludder og pølsevev
Fakta og pølsevev i skjønn forening:

PØLSESITATET: «Det er noe mytologisk ved å drepe et dyr og så håne det ved å stikke det opp i dets egen tarm. Men det er en av de små gleder vi mennesker har i tilværelsen (Pølse-Holger i filmen « De grønne slakterne»).

PØLSEVEV: Pølse består av hakkemat. Uttrykket brukes tilsvarende om usammenhengende tale.

HOT DOG: Det var sportstegneren Ted Dorgan som først brukte uttrykket i 1901. Fram til da ble pølser solgt i brød kalt Dachshund, fra tysk etter hunden. Ted Dorgan kunne ikke stave Dachshund, så da ble det Hot Dog i stedet.

SAGOMSUST PØLSE: I Norge finner vi pølse omtalt i sagaene, og selv om det dreier seg om Island, så ble det nok laget pølser på fastlandet også. Ordet som brukes om pølse er bjuga eller morbjuga.
POLITISK UKORREKT PØLSE: Skjær et kryss i tuppen av pølsa på ca tre cm og stikk spydet inn i den andre enden. Da har du en såkalt sameluepølse. På grillen vil pølsa åpne seg og se ut som den samiske firevinders-lua.

LEIF JUSTER-PØLSA: Den kanskje mest kjente pølsemakeren i Norge er han som forsvant i «Den forsvundne pølsemaker», som Leif Juster var på desperat leting etter.

ØL&PØLSER: Definisjonen på pølsefest i ordboka er ganske enkelt «Fest med øl og pølser».