Med en konsert spekket av vakker, virtuos, tradisjonell og nyere musikk for brassband, inviterer Nidaros Brass Band til «Britisk aften» på Byscenen førstkommende lørdag.

Med hovedfokus på barytoninstrumentet euphonium, byr bandet på store gjesteartister, urframføring av eget bestillingsverk, 70-års markering og allsidig brass-reportoar.

Med seg har de britiske musikere fra aller øverste brassband-hylle når de lørdag inviterer til festkonsert. Med overraskelser.

–Det er en fryd å få invitere vårt publikum til en slik festkonsert der vi har fått internasjonale stjerner som gjester, forteller dirigent Geir Ulseth.

Nidaros Brass Band og deres dirigent Geir Ulseth har store forventninger til lørdagens konsert.

Dr.Robert Childs som gjestedirigent og Steven Mead som solist på euphonium, bedre kjent som baryton i den norske korpstradisjonen.

–Begge er noe av det aller beste som finnes på sine områder, så her snakker vi om å få spille sammen med «Messi under ledelse av Nils Arne Eggen», sier Ulseth forventningsfullt.

Brassbandet har gledet seg til konserten i over et år, og ser spesielt fram til å jobbe med verdens beste dirigent på området. Men også det at de har med seg en internasjonal euphonium-stjerne er ekstra stort for korpset.

–Det er svært sjelden at slike muligheter dukker opp, og dette er nok det største Nidaros Brass Band har greid å få til siden starten i 2003, sier en stolt dirigent til Trondheim24.

De har også fått bestilt et nytt verk fra en av de mest sentrale komponister for brassband og korps de siste 40 årene, Philip Sparke.

– Så du kan godt si at dette blir kronen på verket, ja!

Konserten lørdag byr både klassisk brassbandmusikk og en urframføring, der det er ytterpunkter både i teknisk vanskelighetsgrad og musikalske spenn og uttrykk, i følge musikere og dirient.

–Repertoaret er i all hovedsak britisk, og med tanke på at brassbandets vugge stod i England/Wales er det helt fantastisk å fordype seg i kjernelitteraturen under ledelse av Dr.Robert Childs, sier Ulseth.

Navnet euphonium betyr vellyd eller velklang.

– Det er ekstra gøy at vår egen euphoniumsolist, Steinar Mørkved, fyller 70 år i år, og særlig at det nye stykket av Philip Sparke er dedikert til Steinar som en gave fra Nidaros Brass Band, avslutter Ulseth.

Lagre