Bispegata 9 er en av Trondheims skjulte skatter. Her har det vært barnehagelærerutdanningen, musikkskole, bispebolig, kafédrift og kunstforening.

Trondheims Kunstforening kjøpte lokalene av Trondheim Kommune i 1997 og siden da har det vært mange utstillinger og en rekke medlemsaktiviteter i bygget.

Cafè Ni Muser har hatt tilhold her i over 25 år og er fortsatt i drift.

Så hvorfor dette historiske tilbakeblikket akkurat nå?

– Det hele startet med at vi fikk et påbud om å rydde på loftet og dermed var prosessen igang, forteller Rebeka Blikstad, kunstnerisk leder ved Trondheim Kunstforening.

Biblioteket med flere hundre bøker og magasiner om kunst er også en del av utstillingen «Åpent hus». Foto: Kjersti Lunden Nilsen

Hun innrømmer at de ikke helt visste hva som fantes på loftet, for i likhet med mange andre hadde også de opp gjennom årene satt bort ting som de kanskje en gang ville få bruk for.

– Loftet var fult, og etter tilsyn av Brannvesenet måtte vi begynne den store ryddingen. Og det ble rene skattejakten! forteller hun.

Den ene kunstskatten etter den andre dukket opp.

Resultatet er utstillingen «Åpent hus» som nå er inne i sin siste avslutningsuke.

Image with visual paralax effect
Image with visual paralax effect
Image with visual paralax effect

Gjenglemt kunst av Tommy Olsson, Georg Jacobsen, Astri Aasen, Kurt Edvin Blix Hansen og flere andre er nå å se i 2.etasje i lokalene til foreningen.

Verkene som nå henger på veggene i utstillingen er ledsaget av små historier fra kunstnerne som forteller om sine reaksjoner da de ble kontaktet og fortalt historien bak denne utstillingen.

Historie i veggene

I tillegg fant de spor av alle de tidligere aktivitetene i huset.

– Her har det vært skole og undervisning av ulik art, både Dronning Mauds Minne Høgskole og Trondheim kommunale musikkskole holdt til i huset før vår tid, forteller Blikstad og viser oss rundt i utstillingen som befinner seg over flere rom.

De har tatt hele huset i bruk, både loftet og biblioteket kan besøkes, i tillegg til de store rommene som en gang i tiden var store stuer for biskoper og prominente gjester.

Og som mang en trondhjemmer har opplevelser fra, etter å ha tilbragt tid ukentlig her som elever på musikkskolen.

Rebeka Blikstad er kunstnerisk ansvarlig og Inger-Marie Bakken er daglig leder i Trondheim Kunstforening. Foto: Kjersti Lunden Nilsen

Frem til søndag 17.juni kan du oppleve skattene som ble funnet på loftet.

– Det er flere av bildene og kunstverkene i denne utstillingen som vi fortsatt ikke kjenner historien til, enten fordi vi ikke har funnet fram til kunstneren er eller hvorfor verket har blitt stående hos oss. Men det har vært en interessant prosess å prøve å finne svar i husets historie, avslutter Blikstad.

Torsdag 14.juni inviterer Trondheim Kunstforening tidligere musikkskoleelever til et åpent møte under tittelen «Erindringer fra da dagens kulturskole holdt til i bispebolligen».

Tidligere rektor ved Trondheim Kommunale musikk og kulturskole (TKK), Vidar Hjemås vil være tilstede sammen med inspektør i Bispegata 9A og tidligere rektor ved TKK.  Ragnhild Endseth Hagerup, lærer i Bispegata 9A og ved TKK, og Line Henriksen, elev i Bispegata 9A og avdelingsleder for strykeseksjon ved TKK, kommer også.

Kommer du?