Iransk asylsøker fengslet for brannstiftelse i trehusbebyggelse

Nyheter: En iransk asylsøker har innrømmet at han sto bak brannen i trehusbebyggelsen i Kirkegata i Levanger mandag. Onsdag ble han varetektsfengslet i fire uker.

Mannen ble pågrepet mandag kveld og innrømmet i avhørene med politiet dagen etter at han hadde tent på inne i leiligheten sin. Han var først siktet for grovt skadeverk, men politiet endret siktelsen til å gjelde mordbrann. Ingen personer ble skadd i brannen.

Brukte tennveske

Onsdag ble han framstilt for fengsling i Inntrøndelag tingrett, der han erkjente straffskyld. Ifølge fengslingskjennelsen har han forklart at han brukte tennvæske for å tenne på sengen sin, og han var klar over at det oppholdt seg andre mennesker i bygningen da han startet brannen. Han ble fengslet i fire uker begrunnet i unndragelsesfare, skriver Adresseavisen.

Mannen har i avhør fortalt at misnøye og frustrasjon omkring avslaget på asylsøknaden var bakgrunnen for at han startet brannen. Han har vært bosatt i Kirkegata det siste året, ifølge Trønder-Avisa.

– Han har oppgitt misnøye og frustrasjon i forbindelse med sin livssituasjon som motiv for å tenne på. Mannen fikk endelig avslag på sin asylsøknad og skulle sendes ut i 2016. Siden har det vært problemer med å fastslå hans identitet, sa etterforskningsleder Tor Klevmo ved Levanger lensmannskontor til Adresseavisen tirsdag.

25 evakuert

25 beboere ble evakuert i forbindelse med brannen, som startet i 7.30-tiden mandag morgen. Senere på dagen kunne noen av dem flytte tilbake. Brannen oppsto i en leilighet, og flammene spredte seg til en naboleilighet. Trehuset som brant, skal ha blitt oppført i 1897.