Vil ikke dele vurdering om utnevnelse av gammel bekjent til toppverv

Nyheter: Forsknings- og høyereutdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) vil ikke gi innsyn i en vurdering som fant ham habil i en utnevnelse av en "gammel bekjent".

Som statsråd utnevnte Borten Moe (Sp) Karl Erik Haug til styreleder i Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) i 2021, melder NRK.

De to har blant annet vært gjester i hverandres bryllup. Overfor DN , som omtalte saken først, har Haug betegnet Borten Moe som «en gammel bekjent».

Departementet vurderte at Borten Moe var habil, men begrunnelsen forblir unntatt offentlighet.

Kritisk

To medlemmer av kontroll- og konstitusjonskomiteen, Venstres Grunde Almeland og komitéleder Peter Frølich (H), er kritiske til hemmeligholdet. Frølich mener Erna Solberg viste mer åpenhet om slikt. Komiteen ba i juni om innsyn i alle Støre-regjeringens habilitetsvurderinger.

Kunnskapsdepartementet framholder at Borten Moe ikke engang var nær grensen for habilitet i den saken. Derfor blir det ikke vist meroffentlighet i det organinterne dokumentet, som det ble gjort i sakene til Tonje Brenna (Ap) og Anette Trettebergstuen (Ap).

– I disse to sakene hadde statsrådene gjort klare feil i sine habilitetsvurderinger, og de interne vurderingene ble frigitt som ledd i arbeidet med å rydde opp i feilene som ble gjort, skriver informasjonssjef Anders Lundell til NRK.

(©NTB)