Nå i april, en drøy måned før Bob Dylan kan feire sine 80 år på kloden, er boken ute under tittelen «Bob Dylans ti bud».
Det er Petter Fiskum Myhr, forfatter og også direktør for Olavsfestdagene, som – etter å ha fulgt Dylan tett i mange tiår – nå forsøker seg på å finne ut hvordan han har klart «å bevare en poetisk flamme og en profetisk røst» over så lang tid.
Han konstaterer at Dylans nyeste album, «Rough and Rowdy Ways» fra i fjor, er et av hans sterkeste i karrieren – selv om Dylan i en sang klagende synger at «I have already outlived my life by far». Nå hevder Myhr å ha funnet et mønster, en strategi og en livsholdning som vi alle kan lære av.
– Et av budene lyder slik: Vær som en svamp! Bruk alt som kan gi næring til et liv i kontinuerlig utvikling – noe som er helt nødvendig om du skal kunne forbli en relevant kunstner langt inn i alderdommen. Dette er også nyttig livsvisdom for alle oss andre, som forsøker å leve våre liv så godt vi kan i en verden som endrer seg med stadig økende hastighet, uttaler Myhr.
– Derfor er det på tide å gjøre opp status. Det er på tide å reflektere over essensen i dette svært sjeldne kunstnerskapet som vi har vært så heldige å få være samtidige med.
Mente det var nok
Riktignok holdt det på ikke å bli noen bokutgivelse i det hele tatt. Petter Fiskum Myhr skriver allerede i innledningen at han egentlig ikke hadde tenkt å skrive nok en bok om Bob Dylan; han har skrevet to fra før.
«Det finnes så mye å være opptatt av her i verden, både i samtiden, i fortiden og i fremtiden. Livet er altfor kort til å vie det til én artist, én kunstner, selv om det er ingen andre kunstnere i vår tid som har betydd så mye for så mange over så langt tid som Bob Dylan», konstaterer han mellom permene. Til NTB utdyper han:
– En bok som dette kan være et resultat av to forhold. Enten et forhold mellom et fan og et idol eller mellom en elev og en læremester. Idolet vil at fanskaren skal bli, læremesteren vil at eleven skal gå videre. Denne boka er skrevet av en elev. Og Dylan er ikke min eneste læremester.
– Er som Jesus
– Du aksler en solid bør når du velger å dra dine slutninger om Dylans livsvisdom, gjennom å bære ned fra fjellet en slags vår tids steintavler med hans ti bud?
– Dylan er så mangfoldig at du kan finne hva som helst der om du leter. Han er som Jesus, på den måten, lyder det fra Myhr, som oppriktig mener at vi alle kan lære noe av måten han har utøvd sitt virke på.
– Ja, virkelig. Hans misjon er å vaksinere verden med desillusjon. Den vaksinen trenger vi alle, sier Petter Fiskum Myhr med henvisning til Dylans svar i et intervju om hva som var hans kall eller misjon. Dylan siterte Henry Miller på at «Kunstnernes rolle er å vaksinere verden med desillusjon». I boken kaller Myhr dette «å romstere rundt i hodene våre, slik at vi blir i stand til å se på oss selv og verden med andre øyne» – og «en effektiv vaksine mot vår daglige livsløgn».
– Du mener, i likhet med det en annen, norsk Dylan-kjenner, Håvard Rem, engang også uttalte: At Bob Dylan er den type universalgeni som dukker opp iblant opp gjennom århundrene?
– Ja, det Dylan har gjort over et langt livsløp er så grensesprengende på utrolig mange måter.
Forandret Myhrs liv
I boken reflekterer Petter Fiskum Myhr over hvordan Dylan valgte å bruke sin genialitet på populærmusikk. For tradisjonelt har oppfatningen vært at du ikke finner noe viktig der. Slik var det da Dylan startet, og fortsatt anses popmusikk som mindreverdig sammenlignet med de såkalte seriøse kunstformene, ifølge Myhr.
Men samtidig påpeker forfatteren at den musikken som grep Dylan egentlig ikke var populær:
– Det var gammel, obskur folkemusikk som du måtte gjøre noe aktivt for å finne. Han sier selv at den «overgikk enhver menneskelig forståelse, og hvis den ropte på deg, kunne du bli sugd inn i den og forsvinne».
Boken gjenforteller historien om hvordan Åge Aleksandersen, som har et sterkt forhold til Dylan og kaller ham «sjefen», en gang høflig takket nei til å snakke med Bob Dylan i telefonen.
– Hvis du hadde fått samme tilbud som Åge – om å snakke med ham som du har skrevet fire bøker om, og som du i boken beskriver forandret livet ditt med «en middels god sang fra en middels god plate», ville du sagt nei også?
– Jeg håper virkelig det, men er ikke sikker.
Dylans ti bud ifølge Petter Fiskum Myhr
* Det første bud: Vær som en svamp.
* Det andre bud: Hold tidsånden på en armlengdes avstand.
* Det tredje bud: Kjenn tradisjonen inngående.
* Det fjerde bud: Bruk tradisjonen til å skape noe nytt.
* Det femte bud: Aksepter kaos.
* Det sjette bud: Finn ditt kall og din skjebne.
* Det sjuende bud: Forlat dem som holder deg tilbake.
* Det åttende bud: Legg til, ikke trekk fra.
Det niende bud: Finn religionen i de gamle sangene.
Det tiende bud: Vær travelt opptatt med å fødes.
Fakta om forfatteren
* Petter Fiskum Myhr (f. 1957) er direktør for Trondheim Internasjonale Olavsfest.
* Aktuell med: «Bob Dylans ti bud», som utkommer på Forlaget Historie & Kultur
* Tidligere direktør for Rockheim, det nasjonale museet for populærmusikk.
* Tidligere journalist, redaksjonssjef og programsjef i NRK.
* Har tidligere skrevet boken «Bob Dylan – Jeg er en annen», som først utkom i 2001 og så oppdatert i 2011. Sammen med Fartein Horgar og Steinar Gismerøy Olafsen kom «Bob Dylan Leksikon».
[email protected]
Bilde: smrcZKC44Ls
«Finn ditt kall og din skjebne», er det sjette budet som Petter Fiskum Myhre tilegner Bob Dylan og hans makeløse karriere gjennom stadig nye tiår. Bildet er fra Netflix-filmen til Martin Scorsese, «Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story» og er fra 1975–76. Foto: Netflix / AP
Bilde: MIsYA6-OUx0
Bob Dylan synger «Knocking on Heavens doors» foran pave Johannes Paul II i 1997. Nå kommer en bok kalt «Bob Dylans ti bud», om hva vi kan lære av den tilsynelatende evig vitale og fremadstormende musikeren som fyller 80 år 24. mai. Foto: AP
Bilde: U42CP5jtz6k
En ung Bob Dylan. Som fyller 80 år 24. mai og i en av sangene på fjorårets «Rough and Rowdy Ways» konstaterer: «I have already outlived my life by far». Foto: NTB
Bilde: EqVr1Yo_Vyk
Petter Fiskum Myhr i New York – utenfor Café Wha? i Greenwich Village, der den unge Bob Dylan opptrådte. Foto: Privat
Bilde: BztLJEJwSMQ
Petter Fiskum Myhr er nå ute med en ny bok viet Bob Dylan, kalt «Bob Dylans ti bud». Foto: Eivind Stuevold / NRK / Forlaget Historie & Kultur
Bilde: hqVRQ0qI8SU
«Bob Dylans ti bud» er ført i pennen av Petter Fiskum Myhr. Foto: Forlaget Historie & Kultur