– Vi skal lage vår egen fane og selvfølgelig må vi jo ha 17. mai-tog! forteller en entusiastisk Line Volden, som tar imot oss i bunad for anledningen.

Sammen med sine museumskolleger på Sverresborg gleder hun seg til å ta hele museet i bruk når de inviterer til stor folkefest på selveste nasjonaldagen.

– Det er nytt for oss å holde åpent 17. mai. Vi har fått flere signal om at mange ønsker et roligere alternativ til folkefesten i byen. Det vil særlig legges til rette for familier med små barn, hos oss blir det eget barnetog som passer for alle, også de minste som vanligvis ikke går i tog 17.mai. Alle som ønsker det er hjertelig velkommen til oss!

– Nå gjelder det bare å få fortalt folk at folkemuseet er åpent denne dagen. Vi håper og tror at jungeltelegrafen går og at mange blir glade for det flotte nye tilbudet på nasjonaldagen, forteller Line.

Se hele programmet for dagen

Årlig satsing

– Vi vet ikke enda om dette blir et årlig arrangement, men vi ønsker å holde dørene åpne i år, så får vi se på tilbakemeldingene vi får fra publikum. Kanskje kan 17.mai på folkemuseet bli en årlig tradisjon. Vi kan ikke tenke oss en vakrere ramme en et 17.maipyntet museum for å markere nasjonaldagen vår.

 

– Det er gratis inngang for alle på selveste dagen. Vi gleder oss til å ønske velkommen, her er alle flagg og folkedrakter lov, ikke bare de norske!,  forteller museumspedagog Vegard Edvardsen.


– Hvorfor er det så viktig?

– Jo, for vi vil feire mangfoldet og det flerkulturelle Norge, slik landet er i dag. Det er viktig for at alle skal ha det bra her, at de føler seg inkludert og verdsatt, fortsetter han.

– Dessuten blir det den aller første 17. mai vi feirer etter fylkessammenslåingen, det synes vi er fint å markere her hvor nettopp hele Trøndelags historie formidles. Vi har jo alltid vært ett Trøndelag siden museets grunnleggelse i 1909, legger dramaformidler Rakel Sivertsen til.

Museumspedagog Vegard Edvarsen sammen med publikumsansvarlig Ingeborg Collin Høgseth. Foto: Joakim Halvorsen / Kjersti Lunden Nilsen
Museumspedagogene har mange ulike roller og på Sverresborg Folkemuseum har de både rekvisittlager, kostymeavdeling og egen dramapedagog (Rakel Sivertsen, nummer to fra høyre). Foto: Joakim Halvorsen
De ansatte ved Sverresbørg, Trøndelag Folkemuseum, ønsker velkommen til åpent hus på 17.mai. Foto: Joakim Halvorsen.

Barnas nasjonaldag

Vi møter de museumsansatte samme dag som den første vårsola titter frem og gir en forsmak på maihøytiden.

– Hvorfor velger dere å gjøre dette, er det ikke i byen alle vil være?

– Vi ønsker ikke å konkurrerer med Midtbyen om syttende maifeiringen. Nasjonaldagen er en stor dag for mange av oss, vi mener at det er viktig med flere tilbud så alle kan føle at de har et sted å feire.

Formidlingsansvarlig Ingeborg Collin Høgseth er opptatt av å fremheve museets rolle som møteplass. Museet er felleseie, et sted der vi kan treffes, og mellom historiske bygg og gjenstander tenke over hvem vi er, hva vi kommer fra og kanskje reflektere over hvem vi ønsker å være.

– Det er viktig å huske på at en nasjonalkultur utvikler seg hele tiden, og at det typisk norske ikke har oppstått i et vakuum. Vi har hatt et samspill med spesielt andre nordeuropeiske kulturer gjennom tusenvis av år, men naturligvis med impulser fra hele den kjente verden. I museets aktiviteter reflekteres samtidens møter mellom ulike tradisjoner, og bidrar til at norsk kultur og norsk identitet er i stadig utvikling.

På Sverresborg, Trøndelag Folkemuseum syttende mai blir det en blanding av nytt og gammelt.

– Vi skal ha barnetog for de minste, men alle har lov til å delta i en feststemt vandring gjennom Trøndelag. Vi vil også ha dramateater der det blåses liv i de gamle folkeeventyrene, barnas tale, musikk og tradisjonelle leker som mange forbinder med 17. mai. Det blir gratis is til de som går i tog, og selvsagt nok av mat og drikke.  I Borgstua kan det reserveres bord, her byr vi på tradisjonell 17.mai-meny. Kanskje frister også deilige smørbrød på Cafe Erichsen?

Image with visual paralax effect

Malin Halbakken Søreide er arrangementsansvarlig ved museet. Hun har selv en to år gammel sønn. De gleder seg til å tilbringe nasjonaldagen på museet.

– På museet kan man la barna leke uten å bekymre seg. Vi tilbyr også eget amme- og stelleareal for de aller minste i forsamlingshuset Skogheim. Der kan foreldre og barn trekke seg tilbake for stell og hygge, forteller hun.

Historiske omgivelser

Oppdalstunet er en av de fineste perlene på museet. Dette ifølge en forbigående gjest vi møter på vei opp til den øverste delen av friluftsmuseet, som denne dagen bader i sol.

Detlistua ble bygget i 1817 og representerer byggeskikken fra Oppdal. Denne særpregede bygningen er kopiert i Disney World i USA.

Image with visual paralax effect

På 17. mai kan du vandre fra tun til tun gjennom Trøndelags historie. Du møter guider og formidlere i tradisjonelle klær som forteller historien om de ulike bygdene og husene

Populært for turistene

– Det er ventet mange cruisepassasjerer til Trondheim på 17. mai i år. De er også invitert til museet, og vi håper flere av dem vil ta turen opp til oss. Vi tror det vil bli en stor opplevelse å besøke museet, som er pyntet til fest. Alle ønskes velkommen, kom og bli med på festen!