Bastian var døden nær: Så fikk han hjelpen som forandret alt

Nyheter: Ved første øyekast er det lite som tyder på at Bastian Fjelnset kjempet sitt livs kamp for bare noen år siden, men bilder fra den tiden forteller en annen historie.

I 2018 var han døden nær. En medfødt sykdom med gradvis forverring, førte til at leveren til slutt sviktet helt. Bare en ny kunne redde ham.

– Jeg er evig takknemlig for at jeg fikk et nytt organ i tide, og hver dag jeg våkner ser jeg på som en bonusdag. Det at noen sa ja til organdonasjon har betydd alt for meg, sier Fjelnset, som nå fronter et samarbeid mellom Stiftelsen Organdonasjon og Trondheim Maraton.

Vil bidra til mer oppmerksomhet

Nå bruker 34-åringen engasjementet sitt til å få flere til å ta stilling til organdonasjon. Blant annet jobber han frivillig med undervisning for stiftelsen.

Etter transplantasjonen har det å holde seg i form vært en viktig del av livet til Fjelnset. Flere ganger i uken trener han på 3T i Trondheim.

Det var her han kom i kontakt med prosjektleder i Trondheim Maraton, Morten Eliassen. Trondheim Maraton har samarbeidet med veldedige aktører siden 2017, og Eliassen er glad for at de nå kan jobbe med en sak som redder liv.

– For oss er det viktig å gi tilbake til samfunnet. Vi ønsker å bidra til å skape mer oppmerksomhet om organdonasjon, sier Eliassen.

Håper på mange løpere i grønt

Alle som kjøper startnummeret sitt gjennom Stiftelsen Organdonasjon, er med på å gi saken viktig eksponering, og støtte den økonomisk. Løperne vil få grønne t-skjorter som løfter budskapet om organdonasjon. Sammen med arrangøren skal også Stiftelsen Organdonasjon, med Fjelnset i spissen, arrangere flere løpetreninger som er åpne ­for alle.

Informasjonssjef i Stiftelsen Organdonasjon Aleksander Sekowski synes det er flott at engasjerte tar initiativ til samarbeid som dette.

– Lokale ildsjeler som Bastian gir organdonasjon et ansikt, og bidrar til at vi kan nå ut til mange mennesker. Trondheim Maraton er et flott arrangement som vi er glade for å være en del av, sier Sekowski.

(Pressemelding)