Denne gangen er det barns fantasi og kreativitet som er tema for Ståle Gerhardsens univers.

Etter å ha hatt stor suksess med sin første bok «Pappaperm», som kom i oktober i fjor, er han nå ute med en splitter ny barnebok.

Les også «Dette får Ståle ståpels av å snakke om»

På sin egen blogg omtaler han sitt nye bok prosjekt slik:

– «Hva som helst?» er en barnebok som handler om kreativitet, ikke på en faglig måte, men på en gøyal måte!

Men den er ikke helt som andre bøker.

– Måten den er bygd opp på er kanskje litt annerledes, den hopper jo fram og tilbake i virkelighet, og det er masse tull og fjas underveis, sier Ståle med et smil.

Samtaler mellom barn og voksne

Trondheim24 møter ham på Rosenborg Bakeri, mellom to andre avtaler.

Ståle har hatt mange jern i ilden siden han sa opp jobben i reklamebyrå for litt over et år siden og begynte for seg selv.

Mange kunstutstillinger, veggmalerier, oppdrag, intervjuer og ikke minst TV-opptredener senere er han mer travel enn noen gang.

Ståle Gerhardsen er ute med bok nummer to. «Hva som helst?» handler om Thea som prøver å finne ut hva det egentlig er plass til inni en blyant.

Men det er også slik det blir bøker av.

– I januar var jeg stressa fordi jeg hadde så mye å gjøre, det var tegninger overalt og flere utstillinger jeg jobbet med samtidig. I stedet for å gjøre ferdig det jeg var i gang med, begynte jeg å skrive og resultatet er historien om Thea, forteller Ståle.

Thea, bokens hovedkarakter, går på barneskolen, er veldig glad i å lage lister og har en far som er over gjennomsnittet opptatt av blyanter. Hun bestemmer seg for å lage en liste over alt som får plass inni en blyant. Kan hva som helst få plass inni den lille blyanten?

– Barn er så bokstavelige, de kan godt finne på å gå løs på en blyant for å se hva som er inni! sier Ståle og blar i boken for å vise fram tekst og tegninger og små beskjeder han har puttet innimellom.

Kreativ utfoldelse

Kongstanken til Ståle er å få enda mer kreativitet inn i skolen.

– Vi kutter ut fag som sang og dans og tegning, men det er jo her ungene kan få leke seg på sin egen intuitive måte! sier Ståle, men innrømmer at han ikke har tid til å gå inn i hele den store kreativitetsdebatten her vi sitter akkurat nå.

Image with visual paralax effect
Ståle Gerhardsen er ute med sin nye bok og denne gangen er det kreativitet hos barn som er tema.

Han håper at barn og voksne vil lese boken sammen.

– Jeg har prøvd å lage en bok der det blir naturlig for barn og voksne å snakke sammen, spørre og undersøke ting sammen, sier Ståle – som selv har to barn.

Eldstedatteren Eira (9) har vært en viktig inspirasjonskilde.

– Hun har vært konsulent på boka fra første stund, og det har vært til veldig god hjelp, forteller han.

Det var også takket være datteren at han forsto at hovedpersonen i boka ikke skulle være en gutt.

– Jeg innså at jeg var utrolig lei av at det for det meste er guttehelter i barnelitteraturen, så da endret jeg fort fra Jonas til Thea, forteller den travle forfatteren, kunstneren og småbarnspappaen.

Skape noe selv

Ståle Gerhardsen er ikke så opptatt av å sette alder på kreativitet, derfor har heller ikke hovedpersonen et tall bak navnet sitt.

– Å være flink til noe handler ikke om alder. For å bli flink til noe må du øve i mange timer, og det gjelder både for barn og voksne, sier Ståle.

Han håper at flere barn kan bli stimulert til å være kreative, og til å få mulighet til å leke med egne ideer.

– I historien om Thea har jeg laget et univers der barna faktisk kan fortsette på det hovedpersonen Thea har begynt på, et slags meta-univers med flere lag i historien.

– Det er kanskje litt forvirrende, men jeg håper det bidrar til at både barn og voksne får lyst til å skape noe selv, sier han.

Han har allerede vært på flere skoler og snakket om den nye boka.
– Når jeg spør: Hva tror dere det er plass til inni en blyant? kommer de utroligste svar.
– Alt fra enhjørninger til monster, ja egentlig alt mulig som barn er opptatt av  – akkurat nå, avslutter Ståle Gerhardsen.