Ulastelig antrukket i grå dress med tilhørende vest og stram slipsknute, så er det lite ved Baard Henning Noodt (53), som sier ex-junkie.

Hadde det ikke vært for tatoveringene i panna, tinningen og i nakken kunne han glatt ha glidd inn i jobber med streng dresskode.

– Jeg pleier å kalle det for dualitet. En gammel punkersjel i classy innpakning med leversvikt, rulleblad og voldsom skrivetrang, forklarer Noodt eller «Grølle» som mange fremdeles kaller ham.

Image with visual paralax effect

«Gjør det sjøl»

Den 17. utgaven av Nye Oppstøt kommer 10. august. Magasinet har røtter fra UFFA-huset helt tilbake til 1980, og var på mange måter forløperen til avisa Folk & Røvere som kom på gata første gang i 1985.

Noodt var en av drivkreftene bak begge publikasjonene.

– Nye Oppstøt ble startet som en ren fanzine av purunge amatører. Lenge før datamaskiner og tekstbehandling. Vi snakker tungrodde skrivemaskiner, saks og lim med layout som ble tatt på sparket før alt ble mangfoldiggjort i kopimaskinen. Det var skikkelig «gjør det sjøl, ingen andre gjør det for deg», smiler Noodt som i tillegg til å være redaktør, er selvtitulert livsstilsdiktator i magasinet. Han er også hjernen bak selskapet Patetiske Produkter som står for utgivelsene, samtidig som det driver med kunst, konsert, nett, og vinyl.

Blodfattig journalistikk

Nye Oppstøt anno august 2017 er en langt mer forseggjort affære. Over 170 sider på glanset papir gjøres dypdykk inn i så vidt forskjellige tema som black metal, landet Colombia og pornografi. For å nevne noe. Fokuset er både lokalt, nasjonalt og internasjonalt.

– Vi skal være et tidsskrift med fokus på musikk, kultur og samfunnsdebatt.

– Ligger tankegodset fra UFFA i 1980 fremdeles til grunn?

Noodt må tenke seg litt om.

– Kanskje til en viss grad, men det er ikke helt sammenlignbare størrelser. Både jeg og bidragsyterne er blitt eldre og forhåpentligvis litt visere. Før drøyt 50 år siden var vi nok ikke så voldsomt opptatt av at det vi skrev var faktabasert. Det er vi i dag. På den andre siden er det uhyre viktig at de som skriver i magasinet legger sjela si i tekstene. Er engasjert og deltagende. Det er få ting som er så kjedelig som blodfattig kulturjournalistikk, understreker «Grølle».

Image with visual paralax effect

Et dophue

Endel vil helt sikkert kjenne igjen navnet til Noodt som vokalist i trondheimsbandet Israelvis som på mange måter dominerte musikkscenen i byen på slutten av 80- og begynnelsen av 90-tallet. Karrieren som sanger endte imidlertid etter at bandet kom hjem fra turne i Europa i 1990.

– Jeg fikk sparken. Og årsaken var enkel – jeg hadde stupt med hodet først inn i heroinkjøret. Bandet hadde store ambisjoner, og da gikk det ikke an å ha et dophue som man aldri var sikker på om dukket opp på konsertene, forklarer Noodt.

De neste 20 årene var han tildels tung heroinmisbruker.

– Jeg pleier noen ganger å si at heroinen reddet livet mitt.

– Javel?

– Det høres kanskje rart ut, men hadde jeg valgt et annet rusmiddel som for eksempel alkohol, så hadde jeg garantert drukket meg i hjel. Det er jeg hundre prosent sikker på. Det rare med opiater er at de virker inn så utrolig forskjellig på folk.

Best å være streit

Nesten 20 år på kjøret har imidlertid gjort uopprettelig skade på kroppen til Noodt. Han lever i dag med diagnosen Leverencefalopati, eller leverkoma på godt norsk – en alvorlig leversykdom der avfallsstoffer hoper seg opp i sirkulasjonen. Stoffene påvirker og sløver hjernen og ender som regel opp i en livstruende tilstand.

– Får du behandling for det i dag?

– Det går egentlig ikke an å behandle. Det eneste som funker er å kjøre en streit livsstil. Jeg må ha en ny lever, rett og slett. Hvis ikke kan løpet være kjørt for meg om ikke så mange år, forteller han.

– Og når du er en gammel junkie så ligger du ikke akkurat i toppen av lista av de som venter på transplantasjon.

Image with visual paralax effect

Avgjørende nettverk

Noodt ble endelig nykter i 2009, og går i dag på LAR (legemiddelassistert rusbehandling). Etter hvert vokste også ideen om starte opp igjen med magasinet Nye Oppstøt.

– Jævlig mange av de som ruser seg brenner alle bruene til omverdenen. De eneste kompisene de har, er de som de deler brukerutstyr med. Og dersom de makter å bli nyktre så står de forbannet alene. På bar bakke. Heldigvis så klarte jeg stort sett å holde de to verdenene fra hverandre. Når du ruser deg så koster det deg ikke fem flate øre å bøffe de du kjenner. Jeg var heroinist, men evnet samtidig heldigvis å beholde nettverket jeg hadde utenfor rusmiljøet. Da snakker jeg kunstnere, musikere, skribenter og så videre.

– Avgjørende for å stable magasinet på beina igjen?

– Helt klart. Målet mitt har hele tiden vært å skape en motreaksjon til dagens kultur og aktualitetsfokus uten at vi blir for snevre.

Stor bredde

Selv om mye av stoffet i magasinet er ført i pennen av Noodt selv, er spennet blant bidragsyterne som har levert artikler siden restarten i 2014, mildt sagt imponerende bredt. Så vidt forskjellige personer som komiker og forfatter Knut Nærum til psykiater Harald Reppesgård har bidratt.

– Det er en av styrkene til magasinet, etter min mening. Det mangfoldige perspektivet vi kan formidle. Vi har også fått Klaus Joachim Sonstad med på laget. Han har et intervju med Anne Krigsvoll på gang. Det er jeg spent på.

– Det er du som er definitiv primus motor bak det hele. Hva med helsa di?

– Det er utfordrende. I innspurten til den kommende utgaven måtte jeg innom St.Olavs tre ganger. Hvor mange hundre timer jeg har lagt ned, vet jeg ikke. Men ikke faen om det stopper meg, understreker han og smiler over vannglasset.

Han vektlegger også rollen som redaksjonssekretær Tanja Iveland har.

– Uten henne hadde det ikke gått. Det er viktig å få med.

Knallhard idealist

Planen hans er å gi ut Nye Oppstøt to ganger i året. Magasinet får i dag støtte fra stiftelsen Fritt Ord og Trondheim Kommune. Opplaget på 1000 eksemplarer distribueres hovedsakelig gjennom Narvesen med en utsalgspris på 150 kroner.

– Er det økonomi i å gi ut magasin på papir i 2017 uten reklameinntekter?

– Hadde jeg ikke vært knallhard idealist så hadde det ikke gått. Jeg har vel spyttet inn nærmere én million kroner av egne penger allerede. Men jeg er en realist også. Heldigvis har skribentene og de andre bidragsyterne lagt lista si veldig lavt hva angår honorarer. Kanskje er jeg en papirdinosaur, men jeg er overbevist om at mediumet fremdeles er liv laga bare innholdet er av bra kvalitet, mener Noodt som forklarer at han satte en realistisk femårsplan da han startet i 2013

– Planen er å gå i null, samt ha minst en fast ansatt innen 2018.

– Nye Oppstøt er i rute?

– Vi er i hvert fall på god vei, avslutter han.

PS. Nye Oppstøt kommer for salg 10. august.