Are Sende Osen skal starte sin egen religion

Nyheter: NRK-programleder Are Sende Osen mener at religion er en sterk medvirkende årsak til mange ødeleggelser på jorda. - 500 år etter at Luther spikret opp sine teser, er det på tide med en ny religion for et nytt årtusen, sier han

Det var under Alternativmessa i Trondheim at Osen gikk ut med sine planer. NRK-programlederen avslørte at han foreløpig har utformet skisse til trosbekjennelse.

– Jeg skal plukke det beste fra alle religioner. Målet er at vi skal være snille med hverandre og dele på godene. Samtidig må vi tenke langsiktig: Sola slokner om fire milliarder år – og i løpet av den tid må vi ha kommet oss ut i verdensrommet, sier Sende Osen til Vårt Land

Ares trosbekjennelse

Stuntet er en del av lanseringen av en ny programserie på NRK hvor seerne får ta del i utviklingen av Osens religion. Serien skal etter planen gå på lufta i slutten av september.

Forsker Pål Ketil Botvar ved Kifo, Institutt for kirke, religions- og livssynsforskning, sier til Vårt Land at det er vanskelig å se på den nye religionen som noe annet enn et mediestunt.

Men å skreddersy sitt eget livssyn er ikke uvanlig, forskeren:

– Vi ser en individualiseringstrend i befolkningen og samfunnet. Man vil ikke bli puttet i bås og klarer ikke å kjøpe «hele pakka». I stedet tar man med de troselementene man selv liker, sier Botvar til den kristne dagsavisa.

Osen forteller at han kommer til å forsyne seg blant annet fra islam og kristendommen når han skal konstruere den nye religionen, som etterhvert skal få sine egne ritualer og et navn.

– For eksempel liker jeg Jesu tankegang om å være snill med barn, men jeg vil ikke ha med apostelen Paulus ord om at kvinnen skal tie i forsamlingen, sier han.

I islam har Osen sansen for tankegangen bak muslimenes fastemåned ramadan:

– Nemlig at man ikke skal ta mat for gitt. Mens omskjæring av gutter synes jeg bare blir snålt, sier han til Vårt Land.

Her kan du lese Osens elleville trosbekjennelse