Foto: Geir Mogen

I morgen inviterer en stolt Per Ananiassen, teatersjef ved Rosendal Teater, til en tettpakket åpningshelg i Trondheims nye teaterhus i de gamle lokalene til Rosendal kino.

– Åpningsprogrammet gir et godt bilde på det vi kommer til å vise her ved Rosendal Teater. Åpningsforestillingene fredag og lørdag har til felles at de er aktuell scenekunst fra samtida vår, av kunstnere fra ulike land (Slovenia, USA, Japan, Norge) som med ulike virkemidler berører oss som mennesker, sier Ananiassen i en pressemelding.

Til åpningen kommer blant andre kulturminister Trine Skei Grande og ordfører i Trondheim Rita Ottervik. Den unge scenekunstneren Ibrahim Fazlic (24) fra Trondheim har fått æren av å åpne huset. Han har fulgt Teaterhuset Avant Garden siden han var 16 år der han debuterte med sin første store produksjon i fjor høst).

Satser bredere

– Mange har vært spent på hva som vil forandre seg etter at vi skiftet navn og nå åpner som Rosendal Teater. Først og fremst vil vi ha et bredere kunstnerisk program fremover og et større fokus på barn enn tidligere, og ikke minst mange mindre arrangementer og aktiviteter i publikumsarealene våre og i kafeen – jazzkonserter, debatter, fester, workshops og foredrag, forteller Pia Martine Rosenkilde, kommunikasjonsleder i Rosendal Teater.

Billigere for folk med dårlig råd

Inspirert av teatre i utlandet ønsker Rosendal Teater å gjøre det lettere for folk med dårlig råd å oppleve scenekunst – blant annet ved å innføre «rauspris» for folk med dårlig råd:

– Teater er fellesskap, mangfold, utfordring og utvikling – folk trenger teatret og teatret trenger folk. Men for mange kan 200 kroner være dyrt. Når vi senker billettprisene våre, håper vi at vi greier å senke terskelen for å komme til Rosendal Teater. Et møtested blir det først når folk finner det naturlig å treffes der. Østbyen og nabolaget rundt Rosendal er en bydel med høy andel unge, høy andel folk som har studert humanistiske og estetiske fag og høy andel med lavere inntekt. Det er en kreativ og blomstrende kjerne i Trondheim. Naboene har vært i hodene våre under planleggingen av huset, og vi lykkes ikke om vi ikke greier å bli et sted hvor de ønsker å henge, forteller Rosenkilde.

Standardprisen på billetter til forestillinger vil fra nå av være 200 kroner for ordinær billett (på nett, 220 på døra) og 100 for moderasjonsbillett (på nett, 120 i døra). Moderasjonspris vil gjelde for studenter, scenekortinnehavere, honnør, UNG (under 25), TOBB-medlemmer og for deg med lav eller ingen inntekt.

– Sistnevnte har vi kalt rauspris. Mens de andre moderasjonskategoriene krever gyldig bevis, blir rauspris basert på tillit, opplyser Rosenkilde.

Rosendal kafé

– Et knutepunkt. Et stamsted. Et trivelig sted å spise, henge og møtes. For mange forskjellige folk, små og store. Det er kort og godt hva vi vil at Rosendal kafé skal være. Rosendal kafé vil naturlig nok være preget av kulturliv, og det vil holdes ulike typer arrangementer her. Den et fint sted å starte om du er nysgjerrig på hva de driver med her ute! De ansatte hjelper deg gjerne med å velge blant spennende forestillinger, og billetter kan bestilles i kafeen, sier Johannes Myklebust, kaféleder.

– I lune omgivelser serverer vi bra mat, gjerne kortreist, til en rimelig penge – og tilpasset både veganere og de med kjærlighet for enkel husmannskost. Her kan du både tilbringe en sen lørdagskveld og stikke innom for maten du trenger etter å ha sovet ut om formiddagen. Eller ta med deg barselgruppa for vaffel på en helt vanlig hverdag, sier Myklebust.

Rosendalgjengen har også opprettet en ny kundeklubb, hvor du kan bli Rosendalianer (løst inspirert av indianerne som herjet lerretet på huset for noen tiår siden) og få halv pris på kaffe i kafeen og en rekke andre tilbud på forestillinger, arrangementer og servering. Etterhvert kan folk som melder seg inn hente ei fjær å hekte på nøkkelringen sin i kafeen, så de enkelt kan få fordelene som følger med klubben.

Ut av Netflix-tåka

– Fremover vil vi dele mer av det som foregår bak kulissene, og bidra til å få flere øyne opp for alt det teater kan være. Selv var jeg på Teaterhuset Avant Garden for aller første gang som publikummer i fjor høst under Bastardfestivalen – da var jeg helt ny som ansatt i teaterhuset. Jeg så Iggy Lond Malmberg sin forestilling Physics and Phantasma og ble slått i bakken. Jeg klarte ikke si et ord etterpå. Scenekunst kan virke så sterkt, det foregår her og nå og opplevelsen blir til i møte med publikum. Ingen forestillinger vil være like. Det høres kanskje litt flåsete ut, men i disse digitale tider trenger vi å rive oss løs fra Netflix, komme oss ut av ekkokamrene og inn i fellesskapet, sier Rosenkilde.

Program åpningshelgen:

Fredag 23. august 2019

16:00 Offisiell åpning av Rosendal Teater ved kulturminister Trine Skei Grande og teatersjef Per Ananiassen
16:45 Pursuit of Happiness av En-Knap Productions/Nature Theatre of Oklahoma [UTSOLGT]19:00 Tale v/ Rita Ottervik
20:00 Isbjørnpappaen av Katja Lindeberg [UTSOLGT]20:30 Distant Voices av Heine Avdal & fieldworks [UTSOLGT]21:40 Bli med og FEST åpningen av Rosendal inn i historiebøkene med party i kulissene til Pursuit of Happiness…

Lørdag 24. august 2019

12:00 Teatersjefen åpner huset for dagen. Enkel servering og musikk ved Trio no Treble
13:00 Isbjørnpappaen av Katja Lindeberg // Sal 2
14:30 Pursuit of Happiness av En-Knap Productions/Nature Theatre of Oklahoma // Sal 1
16:15 Mingling, taler og musikk ved Trio no Treble
18:15 Distant Voices av Heine Avdal & fieldworks // Sal 1
20:00 FEST med DJ Nuhhh (Daniel Gude) og live musikk // Sal 2

Søndag 25. august 2019
10:30 Huset åpner! Åpen kafé.
11:00–11:45 Rabalderdans med live musikk for barn 2-5 år // sal 3
12:00 Katma: Mørkemodig
12:30 Lysworkshop med ReMida // sal 2
14:00 Sør for Sahara spiller konsert for barn i alle aldre på mesanin
15:00 Katma: Mørkemodig

https://rosendalteater.ticketco.events/no/

(kilde: Pressemelding fra Rosendal Teater)