(annonse):

Sikre deg billetter nå: Norges lengste festival på Fosenkaia

Sammen med kjæresten Anna Widèn (38) og kameraten Eirik Volent (37), stiftet bynesbonden Håvard Dretvik (36) i forrige måned firmaet Snusbonden AS.

Formålet er produksjon og salg av snus og andre relaterte produkter.

– Det hele begynte med at Anna for moro skyld testet ut et par tobakksplanter i noen krukker på verandaen. Da vi bestemte oss for å utvide “produksjonen” var det greit å få ting inn i ordnede former, ikke minst med tanke på det litt utradisjonelle produktet, smiler Dretvik.

Image with visual paralax effect

Men selv om det er lenge siden noen her til lands har produsert snus til noe annet enn eget bruk, så har allikevel tobakksdyrkingen lange tradisjoner i Norge.

Under krigen var det streng rasjonering på det meste – også tobakk. For å dekke behovet, som den gang var betydelig større enn det er i dag, satte norske bønder i gang med å dyrke tobakk i storstilt skala.

På det meste utgjorde tobakk en tredjedel av alt som ble dyrket her til lands.

– Hvor stor produksjonen etterhvert blir aner vi ikke. Alt kommer an på mottagelsen i markedet. Foreløbig er Snusbonden AS kun et artig hobbyprosjekt, forteller Volent som er den som holder i de administrative trådene i selskapet.

– Har dere noen betenkeligheter med å produsere noe som jo er helseskadelig?

-Vi tror ikke det vil bli noen flere som begynner å snuse bare fordi det produseres noen tusen esker her på Byneset. Det vi ønsker er å gi de som allerede snuser et lokalt og bærekraftig alternativ, forklarer Volent.

Dretvik forteller at noe av tanken bak Snusbonden også er å skape økt bevissthet rundt det at snus faktisk er noe man fint kan dyrke selv.

-Vi liker å sammenligne oss litt med mikrobryggeriene. Vi ønsker å konkurrere på kvalitet og kortreiste råvarer – ikke på pris. På sikt ser vi også for at oss vi kan begynne å levere frø til de som ønsker å dyrke selv.

Image with visual paralax effect

Forrige uke benyttet Dretvik og Widén finværet til å sette de siste tobakksplantene for sesongen. Om alt går som planlagt regner kjæresteparet å sitte igjen med rundt 7000 kortreiste snusdåser når avlingen høstes i september.

-Vi skulle gjerne ha satt plantene et par uker tidligere, men det gikk ikke på grunn av været. Nå er vi imidlertid godt i gang, smiler Widén bakpå traktoren til kjæresten.

Widen som er firmaets “grønne fingre” understreker at det er viktig at tobakksplanten settes i næringsrikt jordsmonn.

– For at tobakksplanten skal trives bør jorda være godt gjødslet og kalket. Med tanke på klimaet i Norge så bør man videre satse på tobakksplanter som vokser i bredden og ikke i høyden, forklarer hun.

I Norge som i de aller fleste andre land, så er produksjon og salg av tobakk og snus strengt regulert. Kornbonden på Byneset forteller at de var usikker på om det i det hele tatt var lov til å dyrke tobakk i et større omfang.

– Joda, det er lov. Det er imidlertid ikke så mange som gjør det har vi funnet ut. Da vi ringte Helsedirektoratet måtte de nemlig spørre flere ganger om de hørte riktig da vi fortalte om planene, ler Dretvik.

– Kan det være at snuset fra Byneset etterhvert blir et “in”-produkt blant snuserne?

-Haha! Det hadde jo vært hyggelig om produktet ble godt mottatt, men vi har ikke noen planer om å si opp jobbene våre riktig ennå. De som vil er forøvrig hjertelig velkommen til å prøvesmake varene til høsten, avslutter snusgründerne med et smil.