– Dette har vært en drøm lenge. Å ha et hjem som jeg også bare kan kjøre av gårde med. Ta studiene med meg en helg, en uke. En kombinasjon av eventyrlyst og frustrasjon over usikkerheten rundt studenthybel, gjorde at jeg til slutt tok steget, sier veterinærstudent Linas Hauge, som opprinnelig kommer fra Salangen i Sør-Troms.

27- åringen har kjøpt en Fiat Ducato fra 1997 som skal bli studenthybel fra august, når han tar fatt på fjerde år av utdanningen ved NMBU.

– Jeg må fikse litt fukt i et hjørne, og så skal jeg oppgradere den til helårsbolig, ellers er den nå EU-godkjent og klar. Alt i alt har det kostet 75.000 kroner så langt, når kjøp, reparasjoner og sjekk er inkludert, sier Linas.

Det har i flere år vært mye fram og tilbake med når studiet skulle flyttes fra Oslo til Ås, med usikkerhet knyttet til bosted og når han skulle bytte bolig.

Image with visual paralax effect

DRØMMEBOLIG: Veterinærstudent Linas Hauge pusser opp en bobil han planlegger å bo i fra høsten. Å ha et hjem som han også bare kan kjøre av gårde med, har lenge vært drømmen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

AREALEFFEKTIVT: Student Linas Hauge har kvittet seg med mye han ikke trenger for at det ikke skal bli for mye rot i den nye studentboligen hans. Å ha seng over førerhuset gjør det enkelt å holde orden i resten av bobilen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Kunne ikke seile

Ved Grilstad Marina på Ranheim i Trondheim ligger seilbåten Morild. Der har Sindre Lysebo (23) bodd i nesten to år med skipskatten Linus. Store deler av tiden er kjæresten der også. Det går helt fint.

– Jeg har luftavfukter som sikrer innemiljøet når det er rått. Hvis det er kaldt, er det bare å regulere med strøm.

– Kort sagt ble jeg inspirert sommeren mellom første og andre året på ergoterapistudiet, sier han.

Han traff en gjeng som reiste langs kysten fra festival til festival med båt. Båten kunne bos i året rundt. Sindre søkte på Finn.

– Jeg fant denne på 39 fot i Stavanger og seilte den opp til Trondheim.

– Kunne du seile, da?

– Nei, sier bergenseren og ler litt. – Men sånn lærte jeg jo det. Det ble litt tidspress. Det var en uke før studiet startet.

Bryggeplassen koster ham bare 6–7000 kroner i året. Et femsifret innskudd der vil han få tilbake når han en gang forlater plassen.

– Jeg kjøpte båten for 250.000 kroner, men den har nok økt i verdi nå, sier Sindre, som i tillegg har betalt rundt 1600 kroner i måneden i bokostnader: strøm, forsikring, internett og havneleie.

Det er for øvrig minst tre andre studenter som bor i båt den samme havna, ifølge Sindre.

MINNERIKT:Det egentlig er utrolig hvor mye jeg har spart ved å bo i båt. Jeg sitter ikke minst igjen med fantastiske opplevelser: fisketurer, reiser, rekekvelder med hvitvin og venner, og mye annet, sier student Sindre Lysebo Foto: Privat

Se etter løsninger

Norge bygger studentboliger som aldri før, men studentmassen øker raskere enn boligvolumet. Ifølge Norsk studentorganisasjon mangler det fortsatt over 14.300 studentboliger før målet om 20 prosent dekningsgrad er nådd. De siste årene har rundt 70 prosent av norske studenter leid bolig. Mange ender opp med å finne seg et privat leiealternativ, som kan være ganske dyrt. Andre igjen velger kreative og ganske kontroversielle løsninger, som å bo i båt eller bobil.

– Det viktigste når man skal gjøre noe nytt og annerledes, er å se etter løsninger, ikke bare problemer. Da kommer man ganske langt med det meste, sier Linas som pusser opp bobilen.

Han måtte trekke pusten dypt før han kvittet seg med eiendeler, men så var det egentlig veldig ok.

– Jeg fant ut at det er utrolig mange ting jeg ikke har behov for, de tar bare masse plass, sier han.

Dernest måtte han finne et sted der han kunne stå parkert, tilkoblet strøm.

– Jeg har fått en rimelig avtale ved en stall, og tilgang på vann. Jeg skal også bidra med hjelp i stallen, noe som blir fin trening for meg i studiet, sier Linas.

Tredje og siste utfordring er bomiljø: ikke bare overleve, men trives.

– Jeg skal tross alt kunne oppholde meg der, lese og se på forelesninger om det blir nødvendig, hele året. Men jeg har masse ideer, det er mye inspirasjon å hente på nett. Det er bare fantasien som setter grenser, det koster ikke så mye heller, sier Linas og konkluderer:

– Jeg har ikke råd til å kjøpe hus, og nå har jeg iallfall noe jeg kan kalle mitt eget.

Hele studiet på campingplass

I 2012 begynte da 22 år gamle Trine-Lise Hytjanstorp Bahus fra Nannestad på sykepleierstudiet i Gjøvik. Målet var å fullføre studiene med deltidsjobb, uten studielån. Da hun ikke fikk studentbolig, var hun så heldig at hun fikk bo i campingvogna foreldrene hadde i skogen på Lygna campingplass.

– Det gjorde jeg hele studiet, og det gikk egentlig veldig bra. Noen morgener var det litt kaldt på vinteren, og jeg brukte badet på campingplassen mest, ikke det i vogna. At jeg klarte meg uten studielån er jeg veldig takknemlig for nå. Det har gjort det så mye lettere å stifte bo, sier Trine-Lise, som i dag bor med mann og barn i Nannestad.

– Ble du ikke litt isolert fra studentlivet, alene på campingplassen?

– Egentlig føltes det ikke sånn. Jeg var med på en del. Det var neppe et studentliv à la det de som gikk rett fra videregående inn på heltidsstudiet, hadde. Deltidsstudiemiljøet var litt eldre, flere hadde familie og jobb, og de bodde spredt allerede, sier hun.

Usikre tider

Det eksisterer foreløpig ingen oversikt over fordelingen av studentboliger for høsten, eller hvordan nedgangen i utenlandsstudenter og økningen i norske studenter vil slå ut. Flere av studentsamskipnadene i Norge melder at de opplever flere nettsøk på mindre sentrale områder og på studentboliger i bofellesskap.

I koronaperioden har en del studenter flyttet hjem til foreldre, spesielt de som bor i urbane strøk med høyere bokostnader og samtidig har mistet deltidsjobbene sine under pandemien.

Idun Kløvstad er leder av Velferdstinget i Oslo og Akershus, interesseorganisasjon for studentene i et område med høye boligpriser og stor rift om både boliger og deltidsjobber.

– Tror du vi kan se en faktisk endring i hvor studentene søker seg geografisk, på grunn av bolig?

– Jeg tror det avhenger av flere faktorer, deriblant mulighetene for deltidsjobb og størrelsen på studiestøtten. Med dagens studiestøtte er det vanskelig å få økonomien til å gå rundt uten deltidsjobb, spesielt i de store byene. Det kan derfor være skummelt å ta på seg en husleie man ikke har råd til dersom man permitteres, sier hun.

Tips og råd for studenter på boligjakt

* Søk om studentbolig så tidlig som mulig, også før du vet om du har kommet inn på det ønskede studiet ditt.

* Ta det tilbudet du får. I starten er det viktigst å ha tak over hodet. Om man ikke trives, kan man i løpet av studieåret søke om bytte til en annen bolig.

* Ikke gi opp. Får du ikke tilbud i første omgang fra samskipnad, hold kontakten og svar på meldinger etter hovedtildelingen.

* Fortell venner og kjente at du skal flytte. Folk er gjerne hjelpsomme og deler for eksempel en post i sosiale medier.

* Skal du leie privat, er det viktig å og ha en kontrakt og å sette seg inn i gjeldende lover og regler, slik at du er klar over rettighetene dine. Pass på å ikke flytte inn i en brannfelle eller en bolig hvor utleier ikke følger opp tilstrekkelig, selv om leien er billig. Bruk Studenttorgets sjekkliste.

* Ikke bo for dyrt. Sett opp et tentativt månedsbudsjett: Hvor mye ser du for deg å jobbe ved siden av studiene? Hvor reelle er mulighetene for å finne en deltidsjobb som passer både deg og studiehverdagen, og hva risikoen for å bli permittert? Hvor mye har du råd til å betale i leie og andre bokostnader?

* Studentbofellesskap har i løpet av pandemien blitt kategorisert som «husholdninger». Det gir muligheter for å omgås noen sosialt selv i nedstengte tider.

Fakta om studenters boligsituasjon:

* Bare hver tiende student i Norge bor hos foreldrene sine. Kun Finland har færre hjemmeboende studenter.

* Én av seks bor i studentbolig.

* Én av ni bor alene i annen type bolig.

* Én av fire deler annen type bolig med andre.

* Én av tre studenter bor med partner og/eller barn annet sted.

* Norsk Studentorganisasjon har som mål at det skal tilbys studentboliger til 20 prosent av studentene i Norge.

* Studentboliger tilbys via de 14 studentsamskipnadene i Norge. Dekningsgrad og behov for studentboligene varierer veldig fra region til region.

* I 2019 var den nasjonale dekningsgraden 14,5 prosent. Det tilsvarer drøyt 38.000 hybelenheter fordelt på 262.032 studenter.

* Østfold har lavest dekningsgrad med 10,7 prosent, så følger studentsamskipnadene Volda og Sørøst-Norge, med en dekningsgrad på 12,2 prosent.

* Til tross for rekordhøy tildeling til bygging av nye studentboliger på landsbasis siden 2015, har dekningsgraden stått ganske stille de siste årene. Det er fordi antall studenter øker samtidig.

* Det er rundt 30 prosent billigere å leie studentbolig enn andre boliger i de store byene.

* Bokostnadene har økt kraftig. I Norge utgjorde bokostnadene rundt 42 prosent av de totale kostnadene til borteboende studenter i 2016.

* I studieåret 2020/2021 får en student utbetalt totalt 123.519 kroner i studiestøtte fra Lånekassen.

* Over 60 prosent av studentene arbeider ved siden av studiene.

(Kilder: Studentboligundersøkelsen 2020 , Statistisk sentralbyrå: Den europeiske studentundersøkelsen , Leiemarkedsundersøkelsen ).

[email protected]
Bilde: a9XyP3ApSLw
DRØMMEBOLIG: Veterinærstudent Linas Hauge pusser opp en bobil han planlegger å bo i fra høsten. Å ha et hjem som han også bare kan kjøre av gårde med, har lenge vært drømmen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Bilde: B_WDi_Wp4YQ
BOLIG PÅ GANG: Linas Hauge pusser opp en Fiat Ducato fra 1997 som skal bli studenthybel fra august. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Tema
Bilde: TH73r0qN9-Q
FRIHETSFØLELSE: Veterinærstudent Linas Hauge tror mange drømmer om å ta steget som gjør at man bare kan starte motoren og kjøre til fjells eller ut til kysten med alt man eier, i hjemmet sitt. – Jeg gleder meg til å gjøre akkurat hva jeg vil, sier han. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Bilde: zZ-MoZ1Qj7g
ALTERNATIV HYBEL: – Jeg er blitt sammenlignet med en snegle, som tar huset sitt med seg, sier Linas Hauge, som syns det er en god sammenligning, siden bobilen ikke er så kjapp heller. Bordet kan senkes og bli ekstra sengeplasser. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Bilde: JGIG8vrcsyE
AREALEFFEKTIVT: Student Linas Hauge har kvittet seg med mye han ikke trenger for at det ikke skal bli for mye rot i den nye studentboligen hans. Å ha seng over førerhuset gjør det enkelt å holde orden i resten av bobilen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Bilde: SB2I86NqrqQ
BOLIG PÅ HJUL: Veterinærstudent Linas Hauge leter etter sikringen til kjøleskapet i bobilen. Han må lære seg alt om sitt nye hjem, der han planlegger å bo når studiet skal flyttes fra Oslo til Ås. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Bilde: tKV5q1DkVPE
INVESTERING: Båten Sindre Lysebo kjøpte for å bo i i studietiden, har ikke bare vist seg å ha svært lave månedlige kostnader, den har også økt i verdi på markedet de to årene han har eid den. Foto: Privat
Bilde: s1Ixw5Sh4qM
MINNERIKT: – Det egentlig er utrolig hvor mye jeg har spart ved å bo i båt. Jeg sitter ikke minst igjen med fantastiske opplevelser: fisketurer, reiser, rekekvelder med hvitvin og venner, og mye annet, sier student Sindre Lysebo Foto: Privat
Bilde: fMESEie8_Wo
SKIPSKATT: Katten Linus holder ergoterapistudent Sindre Lysebo med selskap på studenthybelen, en 39 fots seilbåt ved grilstad Marina på Ranheim i Trondheim, året rundt. Foto: Privat
Bilde: 58_7pEQ3RLw
BOR I BÅT: Uten å kunne seile kjøpte Sindre Lysebo fra Bergen seg 39 fots seilbåt i Stavanger i 2019, seilte den opp til Trondheim, der han studerer ved NTNU. Han har bodd i båten siden. Foto: Privat
Bilde: OjV_21rGXpw
KORONASTUDENTER: Det er fremdeles uvisst hvordan pandemien vil påvirke studentenes valg til høsten, men det har vært økt søk på nett etter bofellesskap og studier nær natur og med rimeligere kostnader. Foto: Berit Keilen / NTB
Bilde: OK5FCVcsjBY
FELLESSKAP: I kollektiv eller studentboliger deler man fellesarealer, men regnes som én husholdning. Det gjør at man kan være sosial, selv under nedstenging. Fra kjøkken i Lerkendal studentby i Trondheim. Foto: Ned Alley / NTB
Bilde: aD4yv2oTz9I
SØK I TIDE: Det er stor rift om studenthybler i byer som Trondheim og Oslo, og køene blir fort lange. Tildeling skjer etter førstemann-til-mølla-prinsippet, så å være tidlig ute gir ofte fortrinn. Her hybel fra Lerkendal studentby, som har 612 enheter. Foto: Ned Alley / NTB
Bilde: FZjZSj9BX_E
HYBELMANGEL: Det kommer langt færre utenlandsstudenter til Norge på grunn av pandemien. Samtidig er det blitt flere norske studenter enn før, som potensielt vil ha de boligene som er blitt ledige. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB
Bilde: nwh_CpTNpd8
VANSKELIG Å EIE: Veldig få studenter har råd til å kjøpe bolig hvis de ikke har støtte hjemmefra. I Norge øker andelen som leier, og blant personer i 20-årene er andelen som leier bolig størst og øker mest. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB
Bilde: XwpFzFC52Wk
SENTRALE SPØRSMÅL: Hvor mye har du råd til å betale for bolig som student? Kan du jobbe ved siden av, og hva om du mister jobben? Her fra Grünerløkka studenthus i Oslo, også kjent som «Siloen». Foto: Audun Braastad / NTB
Bilde: qgfv5BnlSjU
HJEMMEBOING: Det koster mindre å bli boende hjemme, men i koronatider må en student belage seg på å dele digitale studiedager med foreldre på hjemmekontor og søsken i hjemmeundervisning. Illustrasjonsfoto: Paul Kleiven / NTB