Asylaktivister vedgår at de tar kontakt med hjemlandet for å stoppe utsendelser

Nyheter: Når asylsøkere tvangsutsendes, har aktivister kontaktet mottakerlandet for å stanse utsendelsen. Politiet sier det kan være ulovlig.

Aktivister har ved flere tilfeller kontaktet land som asylsøkere tvangssendes til, for å hindre at landene tar imot dem. Det bekrefter både Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS), Antirasistisk Senter og Refugees Welcome Norway (RWN).

– Jeg kjenner til flere grupper som har jobbet tett inn mot myndigheter i mottakerland, sier kampanjeleder Linn Landro i RWN til Vårt Land.

Også generalsekretær Ann-Magrit Austenå i NOAS bekrefter at de vet at dette skjer.

Skjedde i Abassi-saken

Minerva publiserte før helgen en artikkel om den afghanske støtteorganisasjonen for hjemvendte flyktninger, Afghanistan Migrants Advice and Support Organization, og dens leder Abdul Ghafoor. Han kontaktet afghanske myndigheter i et forsøk på å stanse utsendelsen av Abbasi-familien.

Etter at familien hadde landet i Istanbul, oppfordret han medlemmene av en støttegruppe på Facebook til å fortelle afghanske myndigheter at moren i familien var bevisstløs. De ble bedt om å ta direkte kontakt med den afghanske statssekretæren for flyktninger og lederen for returer i departementet.

Å medvirke til at en utlending skal kunne unndra seg en utsendelse fra Norge og ha et ulovlig opphold i riket, kan være straffbart, skriver Politiets utlendingsenhet i en epost til avisen.

NOAS, Antirasistisk Senter og RWN frykter mistenkeliggjøring av aktivistene.

– Jeg ser ikke noe problematisk i det, så lenge informasjonen som gis er korrekt, sier Austenå.

(©NTB)