Aksjonister blokkerte morgentrafikken

Nyheter: Stopp oljeletinga aksjonerer på tredje dagen.

– Stor bilkø inn mot sentrum. Politiet har nettopp kommet til stedet, skrev politiet på Twitter klokka 08.20.

Frykter kollaps

I går var det Equinor på Rotvoll som for andre gang ble dynket med oransje maling. I Morrest var det morgentrafikken ved Samfundet som var mål for aksjoner signert aktivistene i grupperingen «Stopp oljeletinga».

– Vi står midt i en klimakollaps mens videre oljeleting fortsatt er en selvfølge i Norge. Vi er på vei mot viljestyrt utrygghet, sult, og fattigdom orkestrert av en profittsyk fossilindustri. Folk skriker om tapt livsgrunnlag, og vi fortsetter å overse dem. Det burde ingen akseptere, og det aksepterer ikke Stopp oljeletinga. Derfor fortsetter kampanjen med ikke-voldelig sivil ulydighet og veiblokkader i Trondheim, heter det i en uttalelse fra Stopp Oljeletinga.

– Hyklerisk

Duc (26) er matematiker og en av de som satte seg ned for å blokkere trafikken i morrest:

– I år, oktober 2022, blokkerte hovedforfatter på den sjette vurderingsrapporten fra FNs panel på klimaendringer, Julia Steinberger, offentligheten på lignende måte som oss. Samtidig har Sir David King, leder av Climate Crisis Advisory Group for den britiske regjeringen fra 2000 til 2006, talt for mobilisering for Just Stop Oil i Storbritannia, og påpekt behovet for å få slutt på avhengigheten av fossilt brensel. På motsatt side står fossilindustrien, som ikke bare har hyklerisk fremstilt seg selv som en klimabekymret part, men som også har deltatt på FNs klimakonferanser hvert år med et eksponentielt økende antall lobbyister. I år nådde de en ny topp med totalt 636 lobbyister tilstede i årets COP27-konferanse, sier han i en pressemelding.

Vil du velge å tro på dem som har viet livet til å produsere uavhengig kunnskap for en bedre verden, eller dem som er fanget i jakten på mer og mer, og hvis eksistens er avhengig av å nedspille den nye krisen vi nå møter? Fossilindustrien og regjeringen setter profitt og eiendom over menneskeliv. Det har de ikke mitt samtykke til.”