Trondheim24s redaksjonelle dekning av trøndersk mat og drikke støttes av ASKO Servering – stolt leverandør av produkter, tjenester og matfaglig kompetanse til Trondheims restauranter.
MARKEDETS BREDESTE SORTIMENT FOR SERVERINGSKUNDER I TRØNDELAG. ØNSKER DU Å BLI KUNDE? – KONTAKT ASKO SERVERING: 72 82 00 00
Dessuten blir det spesialseminar (Master classes) og festmiddag. Det er Norske Akevitters Venner Nidaros, Throndhjems Aquavit Club og VinPuls som har tatt initiativet til akevittfestivalen, som skal bli en årlig akevittbegivenhet i Trondheim.
Trondheim og Trøndelag har sterke tradisjoner innen akevitt. Første gang betegnelsen «Aqua Vite» er nevnt skriftlig i Norge var i 1531 da høvedsmann Eske Bille på Bergenshus Festning sendte en flaske til erkebiskop Olav Engelbrektsson i Trondheim med «nogit watn kalt Aqua Vite». Innholdet skulle hjelpe mot de fleste «skrøpeligheter».
Så kjenner vi til historien om Linje-akevitten, som kan føres tilbake til 1805 da skipet Throndhiems Prøve på tur til Jakarta (Batavia) to år senere returnerte med noen av fatene om bord. De hadde vært med på hele turen. Skipet som fraktet akevitten var tidligere eid av Catharina Meincke Lysholm, men det var hennes nevø Jørgen B. Lysholm som i 1840 kommersialiserte produktet som Linie Aquavit. I dag krysser fortsatt Linje-akevitten ekvator to ganger, nå med båter fra rederiet Wallenius-Wilhelmsen.
Trøndelag var tidlig ute med brennerier
Men før Lysholm ble kjent for sin akevitt hadde Trøndelag også fått By brenneri, som ble etablert i 1835. Så den nyere akevitthistorien er nærmere 200 år gammel i Trøndelag, og startet før man kom i gang i Mjøsområdet. Der ble Sundnes brenneri etablert i 1844. Deretter fulgte Holmen brenneri i Gjøvik i 1854. Destillering ble etter hvert en omfattende virksomhet over hele landet. På 1800-tallet var det over 1000 brennerier i Norge. I 1957 var det kun åtte igjen.
– Med bakgrunn i den rike og spennende akevitthistorien i Trøndelag gjennom mange hundre år, så syntes vi det var på tide at regionen skulle få sin egen, årlige akevittfestival. På Trondheim Aquavit Festival 2022 skal både By brenneri og Lysholm-akevittens historie presenteres på egne spesialseminarer, såkalte Master classes, forteller initiativtakerne bak Trondheim Aquavit Festival, Kari Frøseth fra Norske Akevitters Venner Nidaros, Ole Kristian Vaagan fra Throndhjems Aquavit Club og Ulf Dalheim fra VinPuls.
Festivalen i 2022 blir avviklet på Radisson Blu Royal Garden Hotel lørdag 5. november. Det blir en stor publikumsmesse fra kl. 13.00-18.00, der rundt 25 utstillere deltar. 21 av disse er brennerier som kommer med et bredt utvalg av sine forskjellige akevitter. Arrangørene regner med at det blir mulig for publikum å velge blant over 100 forskjellige akevitter. Man tar også sikte på å kåre Norges beste juleakevitt for 2022.
I tillegg arrangeres det flere spesialseminarer hvor det blir mulig å møte destillatørene personlig og høre deres historie om akevittene de har laget. Ett av flere høydepunkt på akevittmessen blir garantert lanseringen av den helt nye Lysholm Høytid-akevitten.
Billetter til festivalen, seminarene og festmiddagen kjøper du her
Festmiddag med julemat, juleøl og juleakevitter
Etter messen inviteres alle interesserte til en festmiddag med julemat og juledrikker som tema. Billettprisen på festmiddagen inkluderer både en tre-retters middag, en flaske juleøl sterk fra E.C. Dahls bryggeri og en av årets juleakevitter fra Anora (tidligere Arcus). I tillegg blir det anledning for deltakerne å kjøpe smaksprøver av flere andre juleøl og juleakevitter.
Arrangørene har også inngått avtale med Radisson Blu Royal Garden Hotel om rabattert pris på overnatting for tilreisende deltakere på akevittfestivalen og festmiddagen.
Rommene bestilles på følgende måte:
Fem spennende spesialseminarer (Master classes)
Det foreløpige seminarprogrammet for Trondheim Aquavit Festival inneholder disse foredragene/smakingene:
Lysholm-historien.
Gunnar Hoff Lysholm går inn i Lysholm-slektens historie og Lysholm-akevittene. På dette seminaret blir det for første gang anledning til å smake en flunkende ny Lysholm-akevitt, kalt Lysholm Høytid.
En representant fra Throndhjems Aquavit Club forteller om kampen de kjempet fra 1988 og utover for å bevare Jørgen B. Lysholms Linie Aquavit i Norge. Underveis fikk de også overtalt Arcus til å lage en eksklusiv Lysholm Throndhjems Aquavit til byens 1000-årsjubileum i 1997.
Det blir smaksprøver på flere av Lysholm-akevittene.
Oplandske 150 år
I år er det 150 år siden originalresepten på Gammel Opland så dagens lys. Jubileet markerer et stykke norsk kulturarv. I 1872 gikk nemlig startskuddet for det som i dag er Norges mest populære akevitt. Atle Minothi, akevittambassadør for norsk akevitt i Anora, inviterer til en spennende og underholdende master class om historien, merkevaren og smaken. Lær hvordan de edle dråpene blir til. Fra potet, via krydder til fatlagringskunst. Smak tre akevitter + en helt spesiell overraskelse.
Historien til Gammel Opland begynte da bønder fra bygdene rundt Gjøvik gikk sammen om å lage et eget brenneri i Gjøvik by for å sikre avsetning på poteter og bygg. I nesten tjue år ble spriten kun solgt lokalt, men i 1872 ble det etablert et destilleri i Stenersgaten i Christiania. Etter etableringen ble det for alvor satt i gang produksjon av akevitten hele Norge i dag kjenner som Gammel Opland.
Master blender Jon Bertelsen.
Møt Jon Bertelsen, Master blender og en av verdens beste brennevinsneser. Han har laget og valgt ut premiert brennevin også innen kategoriene cognac, calvados og whisky. Men ekte norsk akevitt står nok Jon Bertelsens hjerte nærmest. Derfor sa han sporenstreks ja til å holde et spesialseminar på Trondheim Aquavit Festival om sitt liv som «Master blender», skaperen av prisbelønte akevitter som Arvesølvet og Arvesølvet Juleakevitt. Samt helt nylig: Bjørn Tomrens Selskapsakevitt. Og en lang rekke andre akevitter.
Jon Bertelsen vil fortelle om arbeidet som ligger bak før en akevitt er ferdiglaget og klar for flasketapping. Gjennom smaksprøver får du bli med på hele prosessen og kjenne hvordan akevitten forandrer karakter etter hvert som forskjellige urte- og krydderelementer tilføres, samt hvordan lagring på forskjellige typer fat påvirker sluttresultatet.
Så bli med på en smaking med en av verdens beste brennevinsneser, mannen bak mange av produktene til Det Norske Brenneri. En fordypning i smak og lukt, krydderier og fatlagring.
By Brenneri – fra 1835 til 2022.
Hermod Fledsberg fra By Brenneri på Steinkjer er den som både sitter på et omfattende historisk materiale og kjenner best til brennerier og akevittproduksjon i Trøndelag de siste 200 år.
På dette spesialseminaret vil han, i tillegg til å servere smaksprøver fra brenneriets portefølje, fortelle om By Brenneri fra 1834 til 1884 – om hvordan et stort brenneri ble drevet midt på 1800-tallet. Herunder bl.a. korn/potetforbruk, destillasjonsprosessen, bruk av krydder, produkter, priser, skatteregler, salgskanaler, økonomi og bygningsmasse. I dag er By brenneri Norges eldste eksisterende brenneri.
Fledsberg har også hentet frem mye brennevin- og akevitthistorie i gamle Nord-Trøndelag på 1800-tallet, og han vil røpe en hittil ganske så ukjent og ikke omtalt kunnskap om E. C. Dahl sin rolle som spritgrossist og handelspartner for nettopp By brenneri.
Avslutningsvis kommer han naturligvis inn på dagens By Brenneri, som har drift i lokaler fra 1850, samt hvordan de bruker historien i det som skapes av brennevin i By Brenneri i dag.
Damer og akevitt (og litt bobler!)
Møt vineksperten som også er destillatør og som har laget tre egne akevitter som hun mener spesielt damer vil sette pris på: Marthe Bøhn har hatt en fascinasjon for ekte brennevin og det tilhørende håndverket siden sitt første opphold i Cognac i 1996. I 2007 tok Marthe fagbrevet som destillatør, med masterblender Richard Braastad som læremester og mentor.
Hun har så langt laget tre Gullmunn-akevitter: Jul 2022, Jul 2021 og helårsakevitten Fleur de Lis. De har helt ulik stil alle tre.
Marthe vil starte sitt spesialseminar med å servere en musserende vin mens hun forteller om sin bakgrunn som destillatør og akevittutvikler. Og om hvorfor og hvordan hun har laget akevitter som hun mener passer godt nettopp til damer. Det kan være fordi Gullmunn er en litt mildere akevitt, basert på norske poteter og nøye utvalgte urter som karve, mjødurt, ryllik, lyngblomst, johannesurt, kamilleblomst, løvetann og borremynte. De fine integrerte fattonene er fra flere års fatmodning på gamle bourbonfat og gamle cognacfat. Den har også noe lavere alkoholprosent som også betyr en mildere stil.