Åge kjemper for retten til å eie egne klassikere

Nyheter: Flere store trønderske artister krever at Warner gir fra seg rettigheter til innspillinger fra 80 og 90-tallet.

Kravet omfatter flere av de mest ikoniske trønderrock-klassikerne, blant annet Åge Aleksandersens plater «Levva livet», «Eldorado» og «Dains me mæ».

Kjente plater til Terje Tysland og Hans Rotmo er også omfattet av kravet, blant annet «Gutta på by’n» og Rotmos plater under artistnavnet Ola Uteligger, skriver Adresseavisen (BAK BETALINGSMUR). 

Kravet gjelder plater som ble spilt inn hos trondheimsselskapet Plateselskapet AS som ble ledet av avdøde Gunnar Hordvik. Selskapet gikk konkurs våren 1993.

– Håper det ordnes opp

Platekatalogen er etter flere oppkjøp i dag eid av den norske virksomheten til musikkonsernet Warner Music.

Det er overdragelsene i kjølvannet av konkursen som striden nå står om, og det er produsentforeningen Nora som fremmer kravet.

Foreningen mener rettighetene til innspillingene aldri ble videresolgt fra konkursboet etter Plateselskapet AS, og at ingen dermed har eid dem siden.

– Rettighetene fordufter imidlertid ikke av denne grunn, og spørsmålet blir hvem som står nærmest til å kontrollere dem. Det er liten tvil om at dette må være artistene, skriver Nora i et brev til rettighetsorganisasjonen Gramo.

– Med den kunnskap vi nå har om dette håper jeg virkelig at vi nå får ordnet opp i denne saken. Selv om det ligger langt tilbake i tid vil nok jeg bruke krefter på å prøve finne ut hva som skjedde da disse utgivelsene en gang for lenge siden dukket opp i katalogen til Norske Gram, sier Åge Aleksandersen til Adresseavisen.

Terje Tysland sier at de lenge har ønsket å få rettighetene tilbake.

Sjefen i Warner, Guttorm Raa ønsker ikke å kommentere saken overfor avisen.