Advokat advarer mot korona-appen

Nyheter: Advokat og personvernekspert Jon Wessel-Aas kritiserer manglende åpenhet rundt utviklingen av FHIs nye app for smittesporing av koronaviruset.

– Jeg vil egentlig ikke anbefale noen å bruke appen slik det er nå. Dessverre, sier Wessel-Aas til NRK.

I forrige uke ble det kjent at norske myndigheter jobber med å utvikle en app for å spore bevegelsene til folk og slik automatisere deler av smitteoppsporingsarbeidet. Opplysningene skal rapporteres inn til Folkehelseinstituttet (FHI).

Inngripende

Wessel-Aas mener prosessen rundt appen har vært for lukket, og at det er tatt beslutninger som gjør den mer inngripende enn den hadde trengt å være.
– Det har særlig betydning for dem som for eksempel har kildevern, som journalister, eller dem med taushetsplikt, som advokater. Det bør i hvert fall gjøre at man reflekterer over hva man gir fra seg, sier Wessel-Aas.

Appen er ennå ikke lansert. Også Forum for offentlig service advarer mot lansering før både personvern og sikkerhet er ivaretatt.

– I jakten på raske løsninger er det fristende å innføre appen uten å bruke tilstrekkelig tid til å ta personvern og sikkerhet på alvor. Historien forteller oss at ingenting er 100 prosent sikkert, skriver daglig leder Torbjørn Vinje i en epost til NTB.

Sensitive data

– Her blir det lokasjonsdata koblet sammen med helsedata, og dermed snakker vi om virkelig sensitive data, påpeker han.

FHI understreker at det er frivillig å laste ned appen.

– Her vil ulike yrkesgrupper naturlig nok ha ulike hensyn som de må vurdere. Når det er sagt, trenger vi at flest mulig skal ta denne appen i bruk for at den skal ha effekt, sier FHIs områdedirektør for helsedata og digitalisering Gun Peggy Knudsen til NRK.

Sponset sak: 

Tshirt.no: Her får du profilering som ikke koster deg skjorta