Hermann Hansen, Sølvi Sand og Ivar Mølsknes er er tre av de fire forfatterne bak Boka «Trondheim 1966».

Sølvi Sand, Hermann Hansen og Ivar Mølsknes har alle lang fartstid fra Adresseavisen. Sammen med Kai Biermann har de nå samlet noen av hendelsene fra 1966 i en ny bok i serien som startet med året 1958.

Små og store hendelser
–Bokserien presenterer små og store hendelser fra Trondheim, levende fortalt i unike bilder, sier Hermann Hansen, en av forfatterne.

Hanssen har vært med på bokprosjektet siden starten.

–Mange vil nok dra kjensel både på folk og bygninger og gater, og huske byen slik den en gang så ut. Kanskje finner du noen du kjenner også, forteller han.

En av mange kjente byansikter som er avbildet i boka, er båtfører Herman Valsø.

–Han har kjørt passasjerer til og fra Munkholmen i en mannsalder, og jobber fortsatt på Munkholmbåten, forteller bilderedaktør Ivar Mølsknes.

Sommerprat med Herman Valsø, 23/7-1965.

De unike bildene i boka er hentet fra Adresseavisens arkiv, og Mølsknes og de øvrige forfatterne har hatt en stor jobb med å plukke ut de beste godbitene.

Her er det både folkeliv og byutviklingsdebatter, sport, kultur og fornøyelige historier fra et tiår som har satt mange spor etter seg.

–Husker det som om det var i går
Nylig var forfatterne på besøk hos pensjonistforeningen i Adresseavisen for å presentere den nye boka.

Det innerste rommet i Hornemannsgården var fylt med engasjerte tilhørere som selv hadde egne minner fra hendelser og begivenheter i de gyldne 60-årene.

–1966  startet med nyttårsfeiring i Speilsalen på Britannia hotell, kunne bilderedaktør Mølsknes fortelle.

Fra nyttårsfeiringen i Speilsalen, Britannia, 3/1-1966.

For de eldste som selv opplevde året 1966 er noen av begivenhetene større enn andre:

–Bjørn Wirkola ble verdensmester og det gikk et brøl gjennom byen, kan jeg klart erindre. Jeg husker det jo som om det var i går, forteller en av pensjonistene i Adresseavisen som var til stede i Hornemannsgården denne formiddagen i november.

Flere minner fra idretten er representert i boken, og viser blant annet en høydehopper avbildet i en spesiell vinkel.

–Er dette den gamle saksestilen eller ble det kalt dykk?

Diskusjonen går høylytt når bilder fra friidrettsbanen på Øya kommer opp på skjermen.

Fra åpningsstevnet på Stadion. Datidens dykkstil, 27/5-1966.

–Mange av de aller beste idrettsutøverne i friidrett dette året var jo nettopp fra Trøndelag, så her er de på hjemmebane, forteller Mølsknes til en lydhør forsamling.

Gågate
Bildepresentasjonen til bokforfatterne  denne formiddag viser alt fra hårmoter og trikketurer til nasjonaldagsfeiring i sentrum og litt av byens pophistorie. Men også reklamer og annonser fra Adresseavisen er tatt med.

–Diskusjonen om det skulle være gågater i Midtbyen var en stor debatt på 60-tallet. Dette var også året da Julegrantenning på Torvet samlet tusenvis av mennesker. Litt av en kontrast til idag, selv om dette fortsatt er en populær tradisjon, sier Hansen.

Boka «Trondheim 1966» tar oss med på russefeiring og folkefest, og viser alt fra husmorskoleelever, danseskole og annet hverdagsliv for femti år siden. Boka vil garantert ligge under flere juletrær denne jula.

PS. Boka er gitt ut på Fagbokforlaget og er å finne hos de fleste bokhandlerne i byen. Her kan du bestille den på nett

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre