– Absurd å kritisere meg for utnevnelsen av kona til Tore O. Sandvik

Nyheter: Kritikken for å ha gitt kona til fylkesordfører Tore O. Sandvik styreverv, karakteriserer Giske som absurd, og forsvarer at de rødgrønne plasserer sine egne i styrene i statseide bedrifter. Styregrossister i Oslo står bak lederlønnsfesten, ifølge næringsministeren.

Den siste anklagen gjelder utnevnelsen av Trine Brænden til styret i Trondheim Symfoniorkester i 2008, da Giske var kulturminister.

Brænden er gift med Giskes nære venn og fylkesordfører i Sør-Trøndelag, Tore O. Sandvik.

– Med den saken beveger vi oss langt inn i det absurde. Godtgjørelsen hun får for det er så liten at den knapt dekker reiseutgifter og ville uansett ikke utløst noe habilitetsspørsmål. Og hun er kona til en person jeg skal være inhabil overfor, men som altså ikke har blitt utnevnt til noe som helst.

– Vi kan vel konstatere at valgkampen er i gang, sier Giske til Klassekampen. 

– Selvfølgelig skal folk med bakgrunn i de rødgrønne partiene kunne sitte i statlige styrer. Vi kan ikke la den snevre, lille næringslivseliten i Oslo ta alle plassene, fortsetter Trond Giske.

En viktig forklaring på den sterke lederlønnsveksten er at vi har en liten elite som sitter i et stort antall styrer. Det har utviklet seg en egen kultur, der det er helt naturlig med en lønnsvekst på 400.000 kroner til sjefen

En liten elite

Næringsministeren slår knallhardt tilbake mot dem som kritiserer ham for å håndplukke personlige og politiske venner til styrene i statlige selskaper.

– En viktig forklaring på den sterke lederlønnsveksten er at vi har en liten elite som sitter i et stort antall styrer. Det har utviklet seg en egen kultur, der det er helt naturlig med en lønnsvekst på 400.000 kroner til sjefen, sier Giske, til avisa.

Klassekampen skrev torsdag at kun 12 av de i alt 61 medlemmene i styrene til Norges ti største statlige selskaper er ekspolitikere.

Det overveldende flertallet kommer fra forretningslivet. I snitt har de norske styremedlemmene hele sju styreverv.

Særlig to styregrossister peker seg ut:

* 25 styreverv: Inge K. Hansen, som blant annet sitter i styret til statlige giganter som Hydro og Avinor.

* 19 verv: John Giverholt, som foruten styrevervet i statlige Kongsberg Gruppen også sitter i styret til milliardær Johan H. Andresens investeringsselskap Ferd.

I tillegg har styrene sterkt innslag av utenlandske styregrossister. Blant dem er tyske Burckhard Bergmann, som i tillegg til å være styremedlem i Telenor har minst 20 andre verv.

Han har fortid i styret til den russiske oljegiganten Gazprom og sitter i dag i styrene til blant andre tyske Eon og Commerzbank, ifølge Klassekampen.