Abbasi-barna får bli: Viser at det nytter å slåss, nå må de få varig opphold

Nyheter: SVs Lars Haltbrekken ber om at både barna og moren får varig opphold.

Utlendingsmyndighetene har gitt moren i Abbasi-familien avslag på søknaden om opphold, men de tre barna hennes får bli.

Etter at søsknene Taibeh (20), Yasin (22), Ehsan (16) og moren Atefa Rezaie ble forsøkt uttransportert til hjemlandet Afghanistan, men sendt tilbake til Norge, har norske myndigheter vurdert søknadene deres om opphold i Norge på nytt. Denne uka fikk de svar, skriver Adresseavisen.

Familiens advokat Erik Vatne begjærte en omgjøring av vedtak om endelig avslag på opphold til Utlendingsnemnda (UNE).

– Ehsan, Taibeh og Yasin har fått midlertidig opphold på såkalt humanitært grunnlag. Moren har fått endelig avslag, og må forlate landet innen 30. august, opplyser advokat Vatne til avisen.

Ber om opphold for moren

I begrunnelsen oppgis det at barna har bodd i Norge siden de var barn. Årsaken til at det gis midlertidig opphold, skal være at det er tvil om familiens identitet.

SVs Lars Haltbrekken ber om at både barna og moren får varig opphold.

– Det er svært gledelig at barna i Abbasi familien får midlertidig opphold på humanitært grunnlag. Dette viser at det nytter å slåss. Nå må de få varig opphold, og det samme må moren i familien, sier han til NTB.

Forsøkt uttransportert

Lørdag 15. juni fjor ble de tre søsknene og moren forsøkt uttransportert til hjemlandet Afghanistan. Av helsemessige årsaker returnerte moren til Norge to dager etter. På tirsdagen ble de tre søsknene fløyet tilbake til Norge etter at Afghanistan sa nei til å ta dem imot.

Den afghanske familien kom til Norge som asylsøkere i 2012, men mistet oppholdstillatelsen i 2014 og hadde siden oppholdt seg ulovlig i Norge. Asylsaken har tidligere vært prøvd for retten i flere runder.

(©NTB)