34 nye smittede i Trondheim: I dag skjerpes tiltakene

Nyheter: Søndag ble det registrert 34 nye koronasmittede personer i Trondheim. Kommunen varsler skjerping av tiltakene mandag.

Det dreier seg om ni kvinner og 25 menn.

– To har ukjent smittekilde, resten er kjente nærkontakter eller er smittet i miljø der det er pågående utbrudd/smitteklynger, opplyser kommunen i en pressemelding.

Alle de smittede har milde sykdomsforløp. Av de smittende er flest – 17 personer – i 20-årene. Ellers er én mellom 0 og 9 år, fem mellom 10 og 19 år, fem i 30-årene og seks i 50-årene.

Det ble gjennomført 713 tester søndag.

Pressek0nferanse klokka 1330:

Klokka 13.30 mandag holder Trondheim kommune en pressekonferanse om nye tiltak.

Kommunikasjonssjef Harry Tiller sier til Nidaros (BAK BETALINGSMUR) at smittesporingen er under hardt press som følge av situasjonen. I tillegg er mistanke om en indisk virusmutasjon i Trondheim.

– Situasjonen er alvorlig. Den er omfattende, fordi smitten sprer seg så fort at vi ikke greier å smittespore på samme måte som før. Vi finner ikke individet man er smittet av. De nye smittede som kommer inn nå har så mange kontakter rundt seg at vi ikke greier å spore hvem personen er smittet av. Det gjør at flere personer blir involvert, og mange er berørt av karantene, som gjør at det er behov for nye og strengere koronatiltak i Trondheim, sier Tiller til avisen.

Mistenker indisk mutasjon i omløp

Tilleer bekrefter at de nye tiltakene har bakgrunn i at man mistenker indisk virusmutasjon i omløp:

– Det er sammenfallende med at vi har mistanke om at det befinner seg indisk mutert virus i Trondheim. Det gjør at vi foreslår ytterligere tiltak.

– Det var åpenbart ikke nok. Vi ser at situasjonen fortsatt eskalerer. Det bekymrer oss mye at tiltakstrøttheten er stor. Vi hører om folk som ikke opprettholder karantene, folk som gjør ting de ikke burde gjort, som gjør at smittebildet holder seg høyt.

– Det handler om å få ned antall sosiale kontakter og mobilitet i samfunnet, i en kort periode. En hestekur nå, så tror jeg det går bra. Det som foreslås, så vidt jeg vet, er en periode på 14 dager, men med ny vurdering om en uke. Alt dette er opp til politikerne, sier han til Nidaros.

Den indiske virusvarianten er «sannsynligvis mer smittsom» enn den britiske varianten, som dominerer i Norge i dag. Det er imidlertid ikke noen holdepunkter for at den gir mer alvorlig sykdom, ifølge FHI.

Til Adresseavisen opplyser kommunikasjonssjef Harry Tiller i Trondheim kommune at kommunen, i tillegg til den økende smittesituasjonen, har en sterk mistanke at den indiske virusvarianten er kommet.

– Den har vært observert i nabokommunene våre tidligere, og den er svært smittsom. Det er grunn til å tro at vaksinene er litt mindre effektiv mot denne varianten enn de andre, og det gir grunn til bekymring, sier Tiller.

Ifølge Nidaros vet ikke kommunen hvor mange tilfeller av den aktuelle virusvarianten det kan dreie seg om.

– Prøvene er ikke sekvensert ennå. Men smittebildet og smittesporing fra andre kommuner hvor viruset er påvist, gir oss mistanke om at det også er i Trondheim. Vi forholder oss som om det er i Trondheim, sier Harry Tiller til avisa.