Ekstrem vindstyrke, torden, lyn snø, regn og hagl

Nyheter: Midt-Norge fikk et skikkelig ruskevær med både torden, lyn, snø regn og hagl mandag som følge av et polart lavtrykk.

Natt til mandag ble det registrert en ekstrem vindstyrke på kysten av Trøndelag. Målestasjonen på Ørlandet målte et vindkast på 54,6 meter per sekund, som tilsvarer 196,6 kilometer i timen og er det sterkeste vindkastet som er registrert på Ørlandet siden målingen av vindkast begynte i 1982, skriver Adresseavisen.

Lysshow

I tillegg til kraftig vind har det vært 50 lynnedslag over Trøndelag det siste døgnet, ifølge Meteorologisk institutts kart over lynaktivitet. Lyn- og tordenaktiviteten førte til et lysshow uten sidestykke, skriver avisa. Flere mistet strømmen i morgentimene.

Politiet i Trøndelag mottok flere henvendelser i morgentimene fra bekymrede personer som våknet på grunn av uværet.

Rammer fjelloverganger og ferjesamband

Det dårlige været med kraftig vind og snøbyger har skapt flere utfordringer i morgentimene mandag, blant annet vanskelige kjøreforhold for bilister i trafikken. En rekke fjelloverganger var helt stengt eller innførte kolonnekjøring.

På Vestlandet skapte det dårlige været trøbbel for flere ferjesamband.

Flere farevarsel

Meteorologisk institutt har sendt ut flere farevarsel. Det er stor skredfare i blant annet Trollheimen, Romsdal, Sunnmøre og Indre Fjordane. Meteorologisk institutt har også sendt ut gult farevarsel for vind opp mot kuling, samt meldt om svært utfordrende kjøreforhold.

Det er ventet at uværet vil fortsette utover mandagen, med kraftig vind særlig rundt kystpartiene, men det er ventet at vinden gradvis skal minke fra storm til kuling langs kysten utover kvelden. Meteorologisk institutt melder at man bør være forsiktig dersom man skal ferdes utendørs, bør la båten ligge og være oppmerksom på raske værendringer.

Bilister som skal ut å kjøre anbefales å benytte dekk som passer de lokale forholdene.