– Vår målsetting er å tiltrekke oss en ny internasjonal investor i løpet av 6-9 måneder. Invest in Photonics er en unik mulighet for CrayoNano til å presentere oss og møte aktive investorer innen vårt forretningsområde. Dette er et internasjonalt marked hvor det er viktig for oss å være synlig. sier daglig leder i CrayoNano Morten Frøseth til nettstedet  trondheimtech.no

Til sammen søker de 20 selskapene investeringer på 70 millioner Euro.  De øvrige konkurrentene kommer blant annet fra Spania, Nederland og Frankrike.

 – Har satt Trondheim på verdenskartet

Det handler om  grafén – det nye «wonder material» innen elektronikk:

– Oppstartsselskapet har allerede satt teknologihovedstaden Trondheim på verdenskartet, sier uttalte redaktør i Næringslivsavisa, Paul J. Aune til egen avis for et drøyt år siden.

Silisium, halvledermaterialet – som har gitt navn til verdens IT-mekka Silicon Walley – har sine begrensinger. Verdens IT-bransje forsker derfor intenst på det karbonbaserte materialet grafén som leder strøm 30 ganger raskere enn silisium.  Selskaper som IBM og Samsung forsker på grafén for blant annet å erstatte silisium i elektroniske kretser, og utvikle bøyelige skjermer til mobiltelefoner.

Vi holder åpent! Vår flotte luftige uteservering bader i sol, og inne er vi drillet på godt smittevern. Ingen champagne...

Posted by Troll on Tysdag 1. juni 2021

Les mer om den revolusjonerende teknologien her (video)

Problemet er bare at grafen utelukkende leder strøm – det er ingen halvleder. Og det må det være for å kunne utnyttes fullt ut. En halvleder er et materiale som i tillegg til å lede strøm, også kan brukes til å styre strømmen, ved at en komponent leder strøm i en bestemt situasjon.

En forskergruppe ledet av NTNU- professorene Helge Weman og Bjørn-Ove Fimland har som som de første i verden utviklet en metode som får halvledere til å gro på grafén. Ideen fikk de i mars 2010. Med seg på forskerlaget har de også postdoktorstudenten Dong-Chul Kim som har jobbet i Samsung.

Voldsom oppmerksomhet verden over

Nano-prosjektet ble holdt strengt hemmelig fram til august i fjor, og da resultatene ble publisert vakte de voldsom oppmerksomhet verden over.

– Teknologien innebærer en ny æra innenfor utvikling av elektriske komponenter. Responsen ute i markedet har vært formidabel og har overgått alt hva vi har trodd og håpet på. Da Forskningsrådet la ut nyheten om gjennombruddet knelte serveren. I ettertid har vi fått en rekke henvendelser fra noen av verdens største elektronikkselskap og er nå i dialog med flere store, sa Morten Frøseth, daglig leder i Crayo Nano til Næringslivsavisa tidligere i vinter.