– Vår målsetting er å tiltrekke oss en ny internasjonal investor i løpet av 6-9 måneder. Invest in Photonics er en unik mulighet for CrayoNano til å presentere oss og møte aktive investorer innen vårt forretningsområde. Dette er et internasjonalt marked hvor det er viktig for oss å være synlig. sier daglig leder i CrayoNano Morten Frøseth til nettstedet  trondheimtech.no

Til sammen søker de 20 selskapene investeringer på 70 millioner Euro.  De øvrige konkurrentene kommer blant annet fra Spania, Nederland og Frankrike.

 – Har satt Trondheim på verdenskartet

Det handler om  grafén – det nye «wonder material» innen elektronikk:

– Oppstartsselskapet har allerede satt teknologihovedstaden Trondheim på verdenskartet, sier uttalte redaktør i Næringslivsavisa, Paul J. Aune til egen avis for et drøyt år siden.

Silisium, halvledermaterialet – som har gitt navn til verdens IT-mekka Silicon Walley – har sine begrensinger. Verdens IT-bransje forsker derfor intenst på det karbonbaserte materialet grafén som leder strøm 30 ganger raskere enn silisium.  Selskaper som IBM og Samsung forsker på grafén for blant annet å erstatte silisium i elektroniske kretser, og utvikle bøyelige skjermer til mobiltelefoner.

Les mer om den revolusjonerende teknologien her (video)

Problemet er bare at grafen utelukkende leder strøm – det er ingen halvleder. Og det må det være for å kunne utnyttes fullt ut. En halvleder er et materiale som i tillegg til å lede strøm, også kan brukes til å styre strømmen, ved at en komponent leder strøm i en bestemt situasjon.

En forskergruppe ledet av NTNU- professorene Helge Weman og Bjørn-Ove Fimland har som som de første i verden utviklet en metode som får halvledere til å gro på grafén. Ideen fikk de i mars 2010. Med seg på forskerlaget har de også postdoktorstudenten Dong-Chul Kim som har jobbet i Samsung.

Voldsom oppmerksomhet verden over

Nano-prosjektet ble holdt strengt hemmelig fram til august i fjor, og da resultatene ble publisert vakte de voldsom oppmerksomhet verden over.

– Teknologien innebærer en ny æra innenfor utvikling av elektriske komponenter. Responsen ute i markedet har vært formidabel og har overgått alt hva vi har trodd og håpet på. Da Forskningsrådet la ut nyheten om gjennombruddet knelte serveren. I ettertid har vi fått en rekke henvendelser fra noen av verdens største elektronikkselskap og er nå i dialog med flere store, sa Morten Frøseth, daglig leder i Crayo Nano til Næringslivsavisa tidligere i vinter.