– Det handler om de store utfordringene i verden

Nyheter: Utenriksminister Børge Brende (H) har takket ja til jobben som president i World Economic Forum (WEF), men forblir utenriksminister til midten av oktober.

Det opplyste statsminister Erna Solberg på en pressekonferanse fredag. Brende fortalte på pressekonferansen at han bestemte seg for å ta jobben denne uken.

– Fram til jeg tiltrer er jeg utenriksminister for Norge på heltid. Jobben som president i WEF vil jeg si mer om når jeg har tiltrådt, sa Brende.

Viktig rolle

På spørsmål fra NTB om han likevel kunne si noe om ambisjonene, sa Brende at WEF er en nonprofit-organisasjon med fem kontorer rundt om verden og en omsetning på 2 milliarder kroner.

– Det handler om å løse de store utfordringene i verden sammen, næringsliv, politikere og storsamfunn. Og der spiller WEF en viktig rolle, sa Solberg.

Taus om etterfølger

Statsministeren sa at hun kommer med denne nyheten nå, selv om det er over fire uker til Brende bytter jobb.

– Slike nyheter har en tendens til å komme ut. Jeg har bedt Brende om å fortsette til etter trontaledebatten og statsbudsjettet er lagt fram. I denne tiden kan han ikke kommentere saker som vedrører WEF, sa Solberg.

Hvem som overtar, ville statsministeren ikke si noe om:

– Det kommer jeg ikke til å svare på. Jeg har god tid til å bestemme meg, så står dere fritt til å spekulere. Men det er bare én som vet, og hun kommer ikke til å si noe, sa Solberg på en hastig innkalt pressekonferanse i statsministerens representasjonsbolig fredag.

Fakta om Børge Brende

* Utenriksminister i Erna Solbergs regjering siden 16. oktober 2013.

* Født 25. september 1965 i Odda. Vokste opp i Trondheim

* Har mellomfag i historie og grunnfag i sosialøkonomi og rettsvitenskap fra NTNU, 1997

* Leder av Unge Høyre 1988 – 1990, nestleder i Høyre 1994 – 1998, kommunalråd i Trondheim 1992 – 1997, stortingsrepresentant for Sør-Trøndelag 1997-2008, miljøvernminister i Kjell Mange Bondeviks andre regjering, 2001 – 2004, nærings- og handelsminister 2004–05

* Fikk i 2007 permisjon fra Stortinget for å tiltre jobb i stiftelsen Verdens økonomiske forum (WEF).

* Direktør og en av nestlederne i WEF 2008-09, generalsekretær i Norges Røde Kors 2009–11 og administrerende direktør i WEF 2011–13

(Kilde: SNL, Wikipedia, NTB)

Fakta Verdens økonomiske forum

VØF er en Genève-basert stiftelse. Stiftelsen arrangerer et årlig toppmøte som samler toppledere i de største bedriftene, noen nasjonale politiske ledere samt en del utvalgte intellektuelle og journalister. Toppmøtet holdes vanligvis i Davos i Sveits og samler omkring 2000 deltakere. Stiftelsen ble etablert i 1971av Klaus M. Schwab, som er en sveitsisk professor i økonomi.