10 år på gata i Trondheim

Nyheter: Sorgenfri feirer seg selv med å gi ut bok og lage utstilling på Folkebiblioteket.

–  Vi feirer selgerne, bidragsyterne, og byen som har tatt så godt imot oss, forteller Dag Rønning.

Han er redaktør i gatemagasinet Sorgenfri som kommer ut en gang i måneden.

27. mai lager de sin egen fest, for å markere at det er 10 år siden den første utgaven av Sorgenfri kom på gata i Trondheim.

– Denne dagen skuer vi bakover i Sorgenfri-historien, gjennom en utstilling av de aller råeste illustrasjonene som har stått på trykk gjennom disse årene, forteller Dag.

I samme båt

Etter ti år med faste poster og solid vekst, har de nå laget et nytt format av det stadig mer etterspurte magasinet.

–Vi har endret litt på tingene og gjør noe nytt, så vi har byttet papir, og gjort innholdet enda mer visuelt.  Sjelen fra starten er her ennå, og noen av de faste postene. Men vi har valgt å være litt mer åpne og mer transparente nå, vi byr enda litt mer på oss selv, sier Dag.

Ikke bare i form av selgerne som i hvert nummer står fram i den faste spalten «Selgerportrettet», men også hvordan hele redaksjonen og administrasjonen jobber, hvem de er og hva de er.

Sponset sak fra Trondhjems turnforening:

– Turn gjør deg sterk i kroppen og glad i hodet

– Vi er jo kolleger i samme båt, vi bare gjør forskjellige jobber! sier Dag. Resultatet er på gata i disse dager. Jubileumsnummeret frontes med et stort portrettintervju av Anne Krigsvoll.

Her kan du også lese om hvordan det gikk da rollene ble byttet om og journalist Trond Ola Tilseth var på gata for å selge magasiner.

Det begynte med at Tilseth kom i prat med en av selgerne og prøvde å muntre ham opp da han gav uttrykk for at salget gikk så tregt.

– Kom deg ut på gata og prøv selv! var svaret  han fikk. Og slik gikk det til at Tilseth bokstavelig talt svarte direkte på utfordringen.

Dag Rønning er stolt av den nye magasinversjonen:

Dag Rønning er redaktør i Sorgenfri. 27. mai markerer de at gatemagasinet er 10 år.

-Vi har prøvd å lage en mer digital historiefortelling, med kortere tekster og nye, grafiske artikler. Vi har fortsatt med byaktuelle saker og månedens klubb, men vi presenterer det med en ny vri. Vi har kastet noen av de gamle spaltene og gitt de andre en stor ansiktsløftning, forteller han.

Gatelangs

Markeringen og festjubileet vil bli holdt på Trondheim folkebibilotek. Samme dag slippes også boka «Gatelangs» hvor 42 forfattere fra regionen gjør sine tolkninger av kjente og mindre kjente steder i byen, illustrert med fotografier.

38 av dem har tidligere vært på trykk under egen spalte i Sorgenfris tidligere utgaver, fire av dem er helt nye.

–Dette er den største antologien med trønderske forfattere som noensinne har kommet ut, sier Dag.

Og legger til at det var viktig for ham å overlate redaktøransvaret for boka til noen andre.

Slik fikk de til et samarbeid med Trøndersk forfatterlag, med Rune Hjemås i spissen. Han er bokredaktør for jubileumsboka «Gatelangs», hvor trønderske forfattere tolker et selvvalgt byrom.

–Rune har stålkontroll på det trønderske forfattermiljøet, og med denne boka har han klart å få fram mange nye forfatterstemmer, sier Dag med dårlig skjult stolthet over å ha fått realisert jubileumsboka.

Han lover flere overraskelser når boka lanseres 27.mai.

Sponset sak fra Rosenborg Bakeri:

Hos byens eldste bakeri lages brødene på ekte, originalt vis

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre