4. september 2017 22:55

Ydmykende fotballeksjon for landslaget

Tyskland ga Norge en brutal innføring i hvordan fotball skal spilles på vei mot sin 6-0-seier. Verdensmesterne går mot en VM-kvalifisering uten poengtap.

Dette var en leksjon fra den gamle tidens skole, da det var lov med både skammekrok og rapp over fingrene. Fram til det sto 3–0 fikk de norske nesten ikke røre ballen, og det lignet ganske mye på behandlingen Tyskland ga Brasil i VM-semifinalen for tre år siden, da det endte 7–1 i Belo Horizonte.

Den gang fokuserte TV-kameraene etter hvert på gråtende brasilianske tilskuere. Norges prestasjon mandag var også til å gråte av, og det var like greit at det ikke var mange norske tilskuere i Stuttgart.

Landslaget som var i ferd med å friskmeldes etter Lars Lagerbäcks fjerde landskamp fikk sitt største tap i moderne tid og opplevde akkurat hvor lang veien er opp til toppen.

– Det eneste positive vi kan ta med fra dette, er at vi møtte verdens beste lag. Vi taklet det ikke verken fysisk eller spillemessig. Vi ble utspilt, og jeg hadde ikke trodd det skulle bli så dårlig, sa landslagssjef Lars Lagerbäck til TVNorge etter kampen.

– Jeg tror ikke vi skal gripes av panikk av dette. Vi skal fortsette å utvikle spillet vårt, tilføyde han.

Joachim Löw fikk se akkurat det han ønsket, et lag i perfekt harmoni med sitt publikum. Tomålsscorer Timo Werner, som har vært upopulær i Stuttgart siden han forlot byens klubb, fikk stående applaus da han ble byttet ut, og en varm klem fra sjefen.

Revansj

Etter sju strake kvalifiseringsseirer kom tyskerne på banen fulle av revansjlyst. De følte seg dratt ned i søla av tilskuerne som i Praha fredag blamerte seg med nazirop og ekkel hets, og lot irritasjonen gå ut over Norge.

Norge kom på banen i en optimistisk 4-4-2-formasjon, men Jo Inge Berget ble trykket ned i midtbanefemmeren helt fra start og kom seg sjelden høyere enn midt på egen halvdel. Tyskerne viste tekniske detaljer fra øverste hylle, en bevegelighet de norske var forsvarsløse mot, og virvlet fram sjanse på sjanse.

Nullen holdt i ni minutter. Da ble Jonas Hector spilt fram på venstresiden og slo ballen 45 grader ut til Mesut Özil, som skrudde den over Rune Jarstein. Den norske keeperen ville ha offside på Timo Werner, men det var ikke noe galt med målet.

Noen nye kjempesjanser senere sto det 2–0 i det 17. minutt. Tyskerne gjenvant ballen på 16-meterstreken, og Özil serverte Julian Draxler, som vendte og skjøt i mål.

Klokka hadde så vidt passert 20 minutter da kaptein Thomas Müller fant Timo Werner med en flikk bak standbeinet, og spissen banket inn 3–0. De norske sto krokbøyd, vel vitende om at de var offer for en historisk rundspilling.

Formel 1

Tyskerne tok foten litt av gassen, og Sander Berge fikk trøstende applaus da hans raid tvang fram kampens første corner. Så rørte tyskerne gasspedalen igjen, og det norske marerittet fortsatte. Det var som om en gammel norsk bruktbil prøvde å holde følge med et Formel 1-monster fra Mercedes-museet nede i gata.

Werner steg til værs og stanget inn Müllers perfekte innlegg i det 40. minutt, og bare en kjemperedning av Jarstein og en blokkering av Berget hindret 5–0 før pause.

Ved pause flyttet Lagerbäck ut Sander Berge med Gustav Valsvik og flyttet Håvard Nordtveit fram i ankerrollen på midtbanen. Det stoppet ikke ydmykelsen, og få minutter etter å ha erstattet Müller nikket Leon Goretzka inn Draxlers innlegg fra dødlinja.

Det så ut som Norge skulle unngå mer enn tangering av sitt verste tap på 2000-tallet, men i det 79. minutt stupte Mario Gomez inn 6–0.

(©NTB)