18. september 2017 08:03

Undersøkelse: Nesten halvparten stoler ikke på forskning – mener den er kjøpt og betalt

 46 prosent av nordmenn mener forskningsresultater ofte er kjøpt av industri eller myndigheter og dermed ikke er til å stole på, viser ny undersøkelse.

Aftenposten har fått tilgang til tallene fra en undersøkelse om folks tillit til forskning utført av Kantar.

Det er Forskningsrådet som har bestilt undersøkelsen. 46 prosent sier de ikke stoler på forskning, og to av fem mener resultatene er preget av forskernes egne synspunkter, viser undersøkelsen. Omkring halvparten er enig i at journalister og medier kun presenterer resultater som underbygger deres egne synspunkter.

– Alarmene bør gå. Det er utrolig viktig å ta dette alvorlig. Det handler om at vi ikke greier å formidle kompleksiteten i forskning – at forskningen sjeldent bare har ett klart svar, sier direktør i Forskningsrådet, John-Arne Røttingen.

Han mener forskerne ikke er preget av egne synspunkter.

Biolog Morten Jødal mener norsk forskning har svakheter, og han peker også på norske mediers fremstilling av resultater.

– Det dere ikke klarer å fange opp er at bredden i forskningsresultatene er mye større enn dere skriver. Dere formidler bare en del av virkeligheten. Da synliggjøres ingen opposisjon, og det er fryktelig farlig, mener Jødal.

Han får støtte av Røttingen, som mener altfor mange nyheter presenteres ukritisk og ensidig.

(©NTB)