3. desember 2017 14:46

To somaliske menn må møte i retten for ti år gammelt drap

To somaliske menn må tirsdag møte i Oslo tingrett tiltalt for et drap som skjedde i Oslo for snart ti år siden.

De to, som i dag er 33 og 35 år gamle, er tiltalt for å ha drept eller medvirket til drapet på en mann i 20-årene på Johan Sverdrups plass i Oslo natt til 24. mars 2008. Den hovedtiltalte 35-åringen rømte fra Norge etter drapet. Han ble etterlyst, men først i slutten av februar 2016 ble han pågrepet av tysk politi da han var involvert i en voldssak. I april i fjor ble han utlevert til Norge.

Den andre, en 33-åring meldte seg for politiet dagen etter drapet, men ble senere utvist fra Norge. I sommer ble han utlevert fra Kenya. 33-åringens forsvarer Bernt Heiberg opplyser til Dagbladet at hans klient nekter straffskyld.

– Han har hele tida vært innstilt på å møte i retten, og meldte seg for den norske ambassaden i Nairobi da han hørte at politiet lette etter ham. Han kom til Norge i mai, sier Heiberg til avisen.

Politiet mener de to tiltalte lurte tre andre somaliske kamerater til å tro at de skulle på en fest, og avtalte derfor å møtes. Ifølge tiltalen avfyrte den nå 35 år gamle mannen minst tre skudd med en pistol, som traff offeret i brystet og armene. 35-åringen er også tiltalt for drapsforsøk på en annen mann, men til tross for flere skudd med pistolen, ble offeret kun truffet av et streifskudd i den ene armen.

– Min klient erkjenner straffskyld for forsettlig drap, men ikke for at det har vært en forutgående planlegging av drapet. Han nekter for at det var et overlagt drap, sier 35-åringens forsvarer Tor Even Gjendem til Aftenposten.

Saken var opprinnelig berammet til april i år, men ble da utsatt. Oslo tingrett har satt av sju dager til saken.

(©NTB)