17. juni 2019 21:55

SV-representant politianmelder nynazistgruppe for trusler

Stortingsrepresentant Freddy André Øvstegård (SV) politianmelder den nynazistiske grupperingen DNM for trusler og oppfordring til vold.

Bakgrunnen for anmeldelsen er at Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM) på sine nettsider kalte Øvstegård folkeforræder etter at han og flere SV-medlemmer i mai 2017 tok til orde for å få bortvist DNM-aktivister fra Halden sentrum. Så dukket det opp plakater med en galge og slagordet «Reservert for folkeforrædere», skriver Dagsavisen.

– Flere har bedt meg politianmelde Den nordiske motstandsbevegelsen. Jeg har prøvd å skyve disse truslene til side, jeg har ikke orket å forholde meg til det. Men etter de siste dagenes oppslag om Den nordiske motstandsbevegelsens kartlegging av homofile aktivister vil jeg gå til anmeldelse, sier han til avisen.

Stortingsrepresentanten mener det er viktig å anmelde trusler som dette fra grupperingen, slik at man kan få prøvd hatbudskap i retten. I tillegg vil det kunne gi politiet mulighet til å se omfanget av truslene.

DNM har ikke svart på Dagsavisens henvendelser om den varslede anmeldelsen, selv etter gjentatte forsøk.

DNM kaller seg selv nasjonalsosialister. De ønsker å stoppe det de kaller masseinnvandring til Norden og kaste ut dem som ikke er av «den nordiske rasen». I Sverige og Finland har DNM-medlemmer begått grove voldshandlinger.

(©NTB)