26. desember 2017 13:39

Størst brannfare på andre juledag

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Juletiden er en høysesong for branner i Norge. Ifølge nye tall er det verst på lille julaften, andre juledag og første nyttårsdag.

De siste fem årene har det vært 320 meldte brannskader på andre juledag. På julaften og tredje juledag har det til sammenligning vært henholdsvis 202 og 238 skader. De andre dagene i romjula ligger på samme, jevne nivå.

– Vi er faktisk litt overrasket over at andre juledag er en branntopp. Skadene på første nyttårsdag – som egentlig knytter seg feiringen nyttårsaften og det som skjer midt på natta der – er mer åpenbare, sier Ifs kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz.

Lille julaften, andre juledag og første nyttårsdag er det rundt 50 prosent flere branner enn de andre dagene i dette tidsrommet, ifølge en analyse forsikringsselskapet har utført

Av de totalt 1.004 som har omkommet i brann siden år 2000, døde 141 i desember. Det er nesten tre ganger så mange som i augustmånedene.

En undersøkelse gjennomført av M Brain for Sector Alarm viser samtidig at kun en av ti nordmenn har gjennomført brannøvelser det siste året.

(©NTB)