27. oktober 2017 21:34

Sterk podcast om norske soldater slår an

I anledning av premieren på «The Long Road Home» i november laget National Geographic podcasten «Soldat» (bildet) – med fire norske soldater som intervjues. Foto: Handout

En podcast om norske soldater som forteller om voldsomme opplever under utenlandstjeneste, har slått an.

Ifølge National Geographic, som står bak «Soldat», topper den iTunes-listen over populære podkaster, bare to dager etter utgivelse. Der snakker fire norske soldater åpent og ærlig om sine til dels voldsomme opplevelser – om kameratskap og mot, og om hvordan det er å komme hjem med voldsomme inntrykk i bagasjen, til programleder Marthe Sveberg.

National Geographic bestilte podkasten, som er laget av Moderne Media, i forbindelse med premieren på TV-serien «The Long Road Home» 5. november. Der skildres opplevelsene til amerikanske soldater i Irak.

– Vi mente det ville være interessant i den forbindelse å se om det finnes paralleller mellom norske soldaters ekte opplevelser og dem man gjerne ser skildret på film og TV. Og disse parallellene finnes definitivt – både podkasten og serien gir nyanserte og sterke fortellinger om mennesker i krig, sier Anders Borge, norgessjef for FOX Networks Group.

De fire norske soldatene er Terje Wadahl (47), Christer Svarverud (35), Frank Sundbye-Ruud (51) og Nicholas Heimgard Dreyer. Sistnevnte ble sendt til Afghanistan som 21-åring i 2011, og har etter hjemkomst slitt med PST.

– Det var tungt å komme hjem. Jeg kom hjem til et land der den største bekymringen var om hadde råd til ny iPhone. Alt var bare meningsløst, sier han i podkasten «Soldat».