26. oktober 2017 19:12

Ingen spor etter styrtet russisk helikopter

 Ingen spor er funnet etter det russiske helikopteret som er meldt styrtet i havet utenfor Barentsburg. Det var åtte personer om bord i maskinen, alle russere.

Helikopteret av typen MI-8 har ifølge Hovedredningssentralen i Nord-Norge (HRS) gått ned 2–3 kilometer fra Barentsburg. Alle om bord var russiske statsborgere, ifølge nyhetsbyrået Tass.

– Helikopteret var på vei fra Pyramiden på Svalbard til Barentsburg. Vi fikk først beskjed om at helikopteret var forsinket rundt klokka 15.30. Et kvarter senere fikk vi bekreftet at helikopteret var gått i sjøen cirka 2–3 kilometer fra Barentsburg, sier redningsleder Tore Hongset ved HRS til NTB.

Begge helikoptrene til Sysselmannen på Svalbard er på stedet. I tillegg deltar Sysselmannskipet Polarsyssel, en rib fra Røde Kors, et fiskefartøy og et mindre fartøy i søket.

Det meldes om relativt dårlig sikt på stedet og snøbyger.

– Vi fortsetter å tilføre ressurser til stedet og organisere søket.

Tok ikke kontakt

Den første nødmeldingen kom fra den russiske gruvebyen Barentsburg.

– Folk hadde hørt helikopteret på vei inn, og plutselig hørte de ingenting. Helikopteret ble meldt savnet litt før klokka fire da det ikke ankom Barentsburg i tråd med planen, sier pressemedarbeider Geir Mortensen i HRS.

– Så vidt vi har hørt, er det snakk om en styrt. Det har ikke kommet nødmelding fra helikopteret, sier Hongset.

Oljeflekker

Det er funnet et par oljeflekker i området, men det er foreløpig usikkert om det stammer fra helikopteret.

Helikopteret var i kontakt med kontrolltårnet da det skulle ta av.

– De skulle senere ha gitt beskjed i forbindelse med bytte av frekvens, men dette skjedde ikke, sier Hongset.

Statens havarikommisjon er i kontakt med russiske myndigheter om ulykken, og ifølge NRK settes det nå sammen et team som skal jobbe med ulykken.

Stasjonert nord for Barentsburg

Ifølge Svalbardposten er helikopteret som har gått ned vanligvis stasjonert på den russiske Kapp Heer-basen like nord for Barentsburg.

Helikopteret tilhører ifølge VG selskapet Konvers Avia, og direktør Dmitrij Zjeljazkov bekrefter at det var åtte personer om bord. Det dreier seg om en besetning på tre og fem passasjerer.

– Helikopteret tilhørte vårt selskap. I øyeblikket kan vi ikke bekrefte at det har krasjet, men vi har ikke kontakt med helikopteret, sier Zjeljazkov til nyhetsbyrået Tass, ifølge avisen.

Krisestab

Lege Mads Gilbert i katastrofeledelsen ved Universitetssykehuset Nord-Norge sier til VG situasjonen er svært alvorlig.

– Det er vanskelige forhold med snøbyger og dårlig vær i området. Dersom helikopteret har styrtet i vannet, er kulden et problem. Men vi satser alt på at det finnes overlevende og at mennesker kan reddes.

Sykehuset på Svalbard er en underavdeling av UNN, og det er satt krisestab begge steder. Gilbert opplyser at det også er sykehus i Barentsburg, og at det er iverksatt et samarbeid mellom UNN og sykehuset på russisk side.

Barentsburg er en gruveby ved Grønfjorden i Nordenskiöld Land på Svalbard, med om lag 435 innbyggere, nesten utelukkende russere og ukrainere.

I 2008 omkom tre personer da et russisk helikopter av samme type med ni personer om bord styrtet cirka 4 kilometer fra Barentsburg