17. oktober 2017 10:54

Søreide utelukker ikke at amerikanerne får bli på Værnes etter 2018

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide presenterte fredag landmaktutredningen. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
Hvor mange ganger kan den amerikanske tilstedeværelsen på Værnes forlenges før regjeringen mener basepolitikken er brutt, spør SVs Lars Haltbrekken.

Svaret fra forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) på Haltbrekkens skriftlige spørsmål antyder at det ikke er uaktuelt for regjeringen å la de amerikanske marinesoldatene få bli utover 2018, som alt er avtalt.

– Den amerikanske rotasjonsbaserte øvingen og treningen i Norge er i tråd med basepolitikken, og det er derfor ikke tatt stilling til hvor mange ganger den kan fornyes, skriver Søreide i sitt svar.

– Dersom det skulle bli aktuelt å videreføre ordningen ut over 2018, eller endre innretningen på den, vil en eventuell beslutning bli fattet av regjeringen, og Stortinget vil bli informert på vanlig måte, fortsetter hun.

NTB kjenner til at regjeringen i utgangspunktet ønsket å forlenge den amerikanske tilstedeværelsen på Værnes med tre år da saken var oppe til drøftelser bak lukkede dører i den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen før sommeren.

(©NTB)