27. september 2017 11:43

Se bildene: Slik blir det nye regjeringskvartalet

Tema Urbis vant Statsbyggs designkonkurranse med konseptet «Adapt», det ble kunngjort onsdag.
Foto: Team Urbis / Statsbygg / NTB scanpix
Team Urbis får oppdraget med å tegne nytt regjeringskvartal

Prosjektgruppa Tema Urbis vant Statsbyggs designkonkurranse med konseptet «Adapt», kunngjorde administrerende direktør Harald Nikolaisen i Statsbygg onsdag.

– Vi har til hensikt å inngå kontrakt med Team Urbis som står bak løsningsforslaget «Adapt», sa administrerende direktør Harald Nikolaisen i Statsbygg på en pressekonferanse onsdag.

– Jeg var veldig forberedt både på å vinne og tape. Jeg hadde en tapertale og en vinnertale klar her, sa teamleder Gudmund Stokke i Team Urbis til NRK kort tid etter at avgjørelsen ble kunngjort.

To vinnere av Statsbyggs konkurranse ble presentert i juni. I tillegg til «Adapt», gikk også konseptet «Lysning» av arkitektfirmaet G8+ videre. De to prosjektene ble foretrukket framfor fem andre kandidater.

Nikolaisen sa onsdag at Statsbygg har forhandlet med begge de to teamene som ble valgt ut av en jury.

Prosjektgruppa som vant, består av Nordic, Rambøll, SLA, Bjørbekk & Lindheim, Asplan Viak, COWI, Aas-Jakobsen, Per Rasmussen, skriver Arkitektnytt.

Ifølge planene skal byggeprosjektet stå ferdig i 2027. Men dette forutsetter at arbeidet med skisse- og forprosjekt blir sluttført som planlagt, slik at Stortinget i 2019 kan behandle byggestart og kostnadsrammen for prosjektet.

Regjeringskvartalet fikk omfattende skader av den 950 kilo store bomben som ble detonert 22. juli 2011. Rivingen av de gamle byggene skal etter planen starte i 2018.

FAKTA OM DET NYE REGJERINGSKVARTALET

* Det nye regjeringskvartalet i Oslo skal stå ferdig i 2027 etter den foreløpige tidsplanen.

* Sju prosjekteringsgrupper ble invitert til å være med i plan- og designkonkurransen som Statsbygg utlyste i desember. De tverrfaglige gruppene besto av arkitekt, landskapsarkitekt, ingeniører og prosjekteringsledelse.

* Konkurransedeltakerne leverte i mai sine løsningsforslag.

* Forslagene er stilt ut i 22. juli-senteret i Høyblokka.

* En jury har i løpet av sommeren vurdert de innkomne forslagene og valgt ut de to beste.

* Etter forhandlinger høsten 2017 skal Statsbygg bestemme seg for ett av forlagene og inngå prosjekteringskontrakt med teamet som står bak forslaget. Det er dette løsningsforslaget som vil bli lagt til grunn i det videre arbeidet med nytt regjeringskvartal.

* Etter arbeid med skisse og forprosjekt blir det i 2019 trolig stortingsbehandling om byggestart og kostnadsramme. Dette kan gi byggestart i 2020.

* Det er Kommunal- og moderniseringsdepartementet, KMD, som har gitt Statsbygg i oppdrag å planlegge prosjektet.

(Kilde: Statsbygg)