31. august 2017 18:58

Sjimpanse (37) fikk smaken på sin nye biografi 

Her blar Julius i den første biografien viet ham, og rettet mot de minste, nemlig Lena Lindahls 2016-bok «Julius – et apeliv». Foto: Ena forlag / Dyreparken i Kristiansand
Sin vane tro tok Julius en god smak på sin nye biografi sin da boken onsdag ble lansert i Dyrehagen i Kristiansand.

Kjendissjimpansen (37) fikk onsdag presentert sin nye biografi «Nesten menneske. Biografien om Julius», beregnet for voksne lesere. Dermed kan 37-åringen notere seg å være gjenstand for to ulike biografier allerede.

I fjor slapp nemlig forlaget Ena barneboken «Julius – et apeliv», ført i pennen av Lena Lindahl, illustrert av Camilla Kuhn, og beregnet på den yngre garde.

Den nyeste Julius-biografen ut, Alfred Fidjestøl, sier til NRK om fremgangsmåten bak boken, som allerede er solgt til Canada:

– Jeg tok ham på alvor som biografiobjekt. Jeg gikk fram på samme måte som ved en menneskelig biograf.

Nå får Julius også sin voksenbiografi, ført i pennen av Alfred Fidjestøl og med Samlaget som utgiver. Foto: Samlaget / Handout

Det innebar å oppsøke alle skriftlige og visuelle spor som Julius har etterlatt seg. Forfatteren snakket også med alle som har bodd sammen med sjimpansen, jobbet med ham – og ikke minst: Dem som er blitt angrepet av Julius. Sjimpansen skadd blant annet en søppeltømmer alvorlig i hånden under et fluktforsøk i 1992.

Fidjestøl har også brukt internasjonal sjimpanseforskning for å prøve å finne ut hva som foregår i hodet på en sjimpanse som Julius, melder Samlaget.

(NTB)