18. oktober 2017 09:44

Russiske styrker trente på å invadere Svalbard

Longyearbyen skole.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Ifølge anonyme forsvarskilder, skal russiske styrker ha trent på å invadere Svalbard under militærøvelsen Zapad 2017 (Vest 2017) i september, melder Aldrimer.

Seks ulike forsvarskilder bekrefter saken overfor Aldrimer. De seks har tilgang til nasjonale og dels også NATO-rapporter som beskriver den russiske øvelsen.

Anslaget mot Svalbard skal ha startet med simulerte angrep med russiske bombefly.

Da de norske F-16-flyene begynte å gå tom for drivstoff, kom en ny bølge med russiske fly. I en reell situasjon hadde norske militære kapasiteter ikke kunnet forsvare Svalbard mot angrepet Russland simulerte, skriver Aldrimer.

Zapad-øvelsen varte fra 14. til 20. september i år. NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg har reagert sterkt på det han mener er manglende russisk åpenhet om øvelsen.

Da russerne iverksatte sitt øvelsesangrep mot Svalbard, kom dette helt overraskende, og det har ifølge Aldrimer vært flere krisemøter mellom NATO og norske militære myndigheter etter at Norges overvåking av den russiske storøvelsen i midten av september endte i det som beskrives som «totalkollaps».

NATO-representantene skal ha brukt karakteristikken «krisemøter» om møtene de har deltatt på i Norge. Det mest kritiske skal ha vært et nesten totalt fravær av etterretning fra norsk side.

(©NTB)