23. juli 2018 15:07

Regn, tordenbyger og fotballfest til åpningen av Norway Cup

Den nye generalsekretæren for fotballarrangementet, Tony Isaksen sparker en stor plastball ut til publikum under åpningen av Norway Cup 2016 på Ekebergsletta lørdag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Meteorologene varsler kraftige regn- og tordenbyger i Norway Cups åpningshelg. Fotballfest blir det likevel, forsikrer generalsekretæren i Norway Cup.

NTB-Hanad Ali

– Det er verdens største arena for idrettsglede, vennskap, lagånd og konkurranse. Her kan unge mennesker fra hele verden oppleve gleden og lære av hverandres kulturer, sier generalsekretær Tony Isaksen i Norway Cup til NTB.

For andre år på rad deltar et nordkoreansk lag i Norway Cup etter at et strålende nordkoreansk jentelag vant finalen i fjor. Til sammen 30.000 barn i 1.900 lag fra 50 ulike nasjoner deltar når verdens største fotballturnering for unge, sparkes i gang lørdag.

Rundt 900 kamper vil bli TV-overført enten via strømme-TV eller tradisjonell TV. Aldri før har det blitt vist så mange kamper. Dermed er det stor mulighet til å se sine håpefulle i aksjon fra Norway Cup.

– Det er ikke bare viktig for Norway Cup å være synlige på strømmetjenester og sosiale medier, men det er også viktig for både Oslo by og Norge. Det er viktig at vi får vist fram idrettsgleden og verdiene vi har i Norge, sier Isaksen.

Regnvarsel

I år er Norge rammet av den varmeste sommertørken siden 1947. Gressmattene på Ekebergløkka er blitt så harde og tørre at arrangørene måtte be Oslo Vann & Avløp, Bymiljøetaten og Oslo Brann- og Redningsetat om hjelp til vanning av gresset.

Nå kan arrangørene få hjelp av værgudene.

– Det er fortsatt et stykke fram, men lørdag er det varslet kraftige regn- og tordenbyger i Oslo. Det har vært såpass lang tørke denne sommeren at det vil være gunstig for noen, men for dem som ønsker seg en sommerhelg, kan det bli veldig vått, sier vakthavende meteorolog Kristen Gislefoss ved Meteorologisk institutt til NTB.

Det varslede regnværet ønskes velkommen av Isaksen i Norway Cup.

– Vi trenger regn for å nå mykhetskravet i gresset, for underlaget er utfordrende. De unge spillerne tenker ikke på været i det hele tatt, for de vil bare spille fotball. Det er kun voksne som ikke klarer å kle seg, som tenker på vær, sier han.

Miljøfokus

Under Norway Cup serveres det daglig 30.000 måltider i Ekeberghallen til sultne og tørste fotballentusiaster. Bare etter de første åpningstimene i turneringen, er det ventet 15.000 spillere i hallen. Pågangen er enorm, og arrangørene varsler en stor miljøsatsing for å unngå forsøpling.

– Det vil være enormt med mat og annet emballasje som må håndteres. Norway Cup handler ikke bare om moro, men også om verdier. Barna, som er framtidens generasjon, må ta et miljøansvar og forstå viktigheten av resirkulering og kildesortering, sier Isaksen.

Det er ikke bare barn og ungdom som skal spille Norway Cup. Også toppledere fra selskaper som Orkla, Norgesgruppen, Coop, Storebrand, Jotun og DNB har pusset fotballskoene. Samtlige har forpliktet seg til FNs bærekraftmål for natur og miljø. Trener og lagleder er ingen ringere enn statsminister Erna Solberg (H).

Solberg har hatt med seg en bærekraftsball på sine reiser rundt om i verden. Statsledere i Tyskland, India, Argentina, Storbritannia og Japan har gitt sin støtte til Norway Cups miljøkamp.

(©NTB)