5. april 2019 08:46

Regjeringen vil la kommunene avgjøre stedsnavn

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Regjeringen foreslår endringer i stedsnavnsloven slik at kommunene får bestemme selv. Det kan bety at stedsnavn får flere dialektvarianter.

– Endringene vil ivareta hensynet til stedsnavn som språklig kulturminne og sikre god forvaltning av både norske, samiske og kvenske stadsnavn. Samtidig vil vi gi kommunene større frihet, sier kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande (V) i en pressemelding.

Regjeringen foreslår flere endringer i stedsnavnsloven hvis formål er å ta vare på stedsnavn som språklig kulturminne.

De ønsker at kommunene får lovfestet rett til å velge stedsnavn, og at Språkrådet får lovfestet rett som stedsnavnstjeneste for norsk og kvensk. Det innebærer at Språkrådet skal uttale seg om navneskikk, navnevern og skrivemåter før nye stedsnavn vedtas.

Den samiske stedsnavnstjenesten skal fremdeles styres fra Sametinget.

Dersom endringene vedtas, kan kommunene selv velge å benytte seg av eldre skrivemåter fremfor dagens rettskriving. De kan også vedta bruk av flere dialektformer skriftlig.

– Stedsnavn gir familieidentitet, lokal identitet og språklig identitet. Derfor vekker stedsnavn stort engasjement både lokalt og nasjonalt. Jeg er glad for at vi med dette fremlegget styrker innvirkningen fra lokalsamfunnene, sier Grande.

(©NTB)