7. april 2019 21:54

Protesterte i bunad under eliteseriekamp for å bevare fødeavdeling

Søndagens eliteseriekamp mellom Kristiansund og Vålerenga fikk uventet oppmerksomhet da «bunadsgeriljaen» protesterte mot nedleggelse av fødeavdeling.

Protesten var avtalt med supporterklubben Uglan, men før kampen var initiativtaker Anja Cecilie Solvik usikker på hvor mange som ville møte opp.

– Det var et helt overveldende oppmøte med over 150 bunadskledde folk og med rådmannen i front. Bunaden er et symbol på tilhørighet, tradisjonelle verdier og kraft, sier Solvik til VG.

Ideen bak det originale klesvalget oppsto da hun var på vei til barnedåp, og gikk innom fødeavdelingen for å vise sin støtte.

Siden har bilder av bunadskledde kvinner, barn – og hunder under emneknaggen #ikkjeleggnedbyenvåres dukket opp på Instagram.

– Jeg har sett kvinner fra andre steder i landet som vil vise støtte. Flere av disse står også selv i fare for å miste sine fødeavdelinger, sier Solvik til NRK.

I mars vedtok Helse Møre og Romsdal at fødeavdelingen i Kristiansund skal legges ned. At kvinnene nå må reise til Molde har skapt engasjement, og synlige protester i sosiale medier.

(©NTB)