14. september 2017 22:28

Politiet mistenker æresvold mot 18-åringen fra Oppegård

En bror og en søster er sammen med sine foreldre fengslet i fire uker, siktet for drapsforsøk sin 18 år gamle søster. Politiet mener det kan være æresrelatert.

– Det er naturlig å tenke dit hen at når det er flere familiemedlemmer med utenlandsk bakgrunn som er siktet i samme sak at det er relatert til æresvold. Så det er en av de teoriene vi jobber ut fra, sier Rikke Hallgren i politiet til NRK torsdag ettermiddag.

Kvinnens 18 år gamle bror, 21 år gamle søster og hennes to foreldre ble torsdag varetektsfengslet i fire uker. To av ukene er med full isolasjon. Alle er siktet for drapsforsøk på den 18 år gamle kvinnen fra Oppegård. Familien er av utenlandsk opprinnelse, men det er ikke kjent hvilket land de er fra.

– Ingen av de fire erkjente straffskyld, og samtlige motsatte seg fengsling, sier politioverbetjent Rikke Hallgren i Øst politidistrikt til NTB.

21-åringens forsvarer, Jan Kildahl, sier at hans klient er sterkt preget av det som er skjedd.

Kvinnens to yngre brødre på 15 og 16 år er også siktet i saken, og er overført til barnevernsomsorgen, ifølge NRK. Et yngre søsken under den kriminelle lavalder har også blitt tatt hånd om av barnevernet, men er ikke siktet på grunn av sin unge alder.

Knivstikk

Politiet fikk i 19-tiden tirsdag kveld melding om voldshendelsen på Flåtestad i Greverud i Oppegård, like sør for Oslo. Den 18 år gamle kvinnen ble brakt til sykehus med alvorlige skader, blant annet stikkskader. Hun var onsdag utenfor livsfare etter at hun hadde vært gjennom en operasjon.

– Hun er svært preget av hendelsen, selvfølgelig mentalt, men også fysisk. Det er selvfølgelig ikke lett for henne, sier Rikke Hallgren i politiet til NRK.

VG meldte torsdag at kvinnen har politibeskyttelse på sykehuset.

– Vi tar vare på henne nå, på best mulige måte, og da gjør vi det som er nødvendig for å ivareta hennes sikkerhet, sier Hallgren til NTB.

Ifølge 18-åringens bistandsadvokat Monica Lindbeck, har kvinnen forklart seg til politiet om det faktiske forløpet, med ikke noe om bakgrunnen for angrepet. Ifølge NRK har politiet enkelte opplysninger hva som har skjedd i forkant av angrepet, men vil ikke gå nærmere inn på dette.

Offeret skal ha flyttet ut fra familiehjemmet tidligere i år, får Aftenposten opplyst av kilder som kjenner familien.

Mindreårige

De to brødrene på 15 og 16 år erkjenner heller ikke straffskyld og sier de begge er fortvilet over situasjonen.

– Min klient er plassert midlertidig på barnevernsinstitusjon og er veldig bekymret for familie- og skolesituasjonen. Vi håper de finner en løsning så snart som mulig, sier 16-åringens forsvarer Harald Otterstad

15-åringens forsvarer, Trond Dyvik, sier hans klient har det på samme måte.

– Vi håper og regner med en raskt avklaring. Etter det jeg kan se har ikke min klient noe med dette å gjøre. Han ønsker selv å komme seg tilbake i skole og fritidsaktiviteter. Han er selvsagt veldig preget av dette, og er svært glad for at søsteren er utenfor fare.

(©NTB)