24. oktober 2017 13:59

Omstridt kunstverk smurt inn med avføring – politianmeldes for hærverk

Et kunstverk som foreløpig består av en gammel møkkspreder, en stein og en trestokk har skapt reaksjoner, etter at det ble reist i Kvam sentrum i Gudbrandsdalen. Verket er del av prosjektet Vegskille som omfatter kunstnerisk utsmykning i fem kommuner i Gudbrandsdalen, der kunsten skal være med på å utvikle tettstedene langs nye E6. Kunstverket i Kvam er utformet av arkitektgruppen Fellesskapsprosjektet å fortette byen (FFB).
Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix

Nord-Fron kommune og kunstner Joar Nango vil anmelde hærverket på det omdiskuterte kunstverket i kommunen.

Det uferdige kunstverket i Kvam med et budsjett på 400.000 kroner har de siste dagene vekket oppmerksomhet langt utenfor kommunegrensen. Mandag ble installasjonen fjernet av sikkerhetshensyn, blant annet fordi noen hadde skåret over en stropp som var med på å sikre bærekonstruksjonen.

– Vi har en dialog med lensmannen i Midt-Gudbrandsdal om hvem som skal anmelde skadeverket, om det blir vi som kommune eller kunstneren som gjør det. Det er såpass store verdier vi snakker om at vi ikke bare kan ignorere det, sier ordføreren i Nord-Fron kommune, Rune Støstad (Ap), til VG.

Kunstner Joar Nango er skuffet over at installasjonen ikke har fått stå i fred.

– Vi er veldig lei oss. Stroppene som var med på å sikre bærekonstruksjonen var skåret over med kniv, det var hengt opp dametruser med avføring og det var festet lapper med stygge kommentarer. Vi mener det er kommunens oppgave å politianmelde slikt, men hvis ikke de tar ansvar, skal vi gjøre det selv, sier Nango til avisen.

Han opplyser at det private næringslivet på Kvam har tilbudt seg å ta over kunstprosjektet, og at de nå vurderer tilbudet.

(©NTB)

[email protected]

Bilde: tc50314c
Kunstverket, som foreløpig består av en gammel møkkspreder, en stein og en trestokk, har skapt debatt. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix.
Bilde: tc503138
Kunstverket i Kvam har skapt debatt. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix.