24. oktober 2017 08:57

Ødeleggelsene i regjeringskvartalet har kostet 5,8 milliarder

S-blokka i Regjeringskvartalet er nå jevnet med jorda.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

De materielle ødeleggelsene i regjeringskvartalet har kostet 5,8 milliarder kroner, og nybyggene er fortsatt i planleggingsfasen.

Oppryddingen etter bomben 22. juli 2011, riving av S-blokken, oppgradering og husleie i erstatningslokaler samt planleggingsfasen til et nytt regjeringskvartal har allerede kostet 5,787 milliarder kroner, viser tall fra Statsbygg som NRK har fått tilgang til. Det er 1,6 milliarder mer enn sluttsummen for operaen i Bjørvika.

– Det er mye penger, og det er en omfattende jobb som har blitt gjort, sier Statsbyggs kommunikasjonsleder for det nye regjeringskvartalet, Pål Weiby, til NRK.

– For å ta et eksempel: Under terroren ble det virvlet opp asbest i Høyblokka. Hvert enkelt ark som skulle tas vare på, måtte støvsuges, noe som var tidkrevende. Det er mange slike enkeltting som gjør at summene blir store, sier han.

Møbler, innredning og sikkerhet i de midlertidige lokalene har kostet 1,685 milliarder så langt, i tillegg til 350 millioner kroner i året i økt husleie.

Det nye regjeringskvartalet er et av Norges største byggeprosjekter noensinne. Statsbygg har tidligere uttalt at den totale prisen blir «et tosifret» milliardbeløp.

(©NTB)