6. august 2018 12:37

Norske ungdommer nektet innreise til Israel

En gruppe norske ungdommer som skulle på studietur til Israel og Palestina, har fått beskjed om at de ikke får komme inn i landet.

– Det er veldig spesielt, sier leder for Palestinakomiteen Kathrine Jensen til NTB.

Lørdag skulle en gruppe ungdommer dra på studietur til Israel og Palestina, arrangert av komiteen. Men i slutten av juli fikk Jensen et brev fra Israels ambassadør i Norge, Raphael Schutz, som slår fast at ungdommene ikke vil få slippe inn i Israel.

Hele turen måtte derfor kanselleres.

«Agent for hat»

I brevet, som NTB har fått tilgang til, heter det blant annet at «Palestinakomiteen er «et ekstremt negativt og destruktivt element» og «en agent for hat» som nekter det jødiske folk retten til selvbestemmelse.

– Dette er rent tøv. Vårt formål er at folk skal få se situasjonen med egne øyne og slik kunne ta et kvalifisert standpunkt, sier Jensen.

Palestinakomiteen i Norge har i en årrekke arrangert studieturer til Midtøsten, i all hovedsak til Vestbredden, med det formål å gi deltakerne innblikk i palestinernes situasjon.

– Strammer grepet

– Vi har tidligere opplevd at enkeltpersoner i organisasjonen, som tillitsvalgte, blir plukket ut og nektet innreise. Men dette er noe nytt, sier Jensen, som mener at innreisenekten viser at Israel nå strammer grepet. I fjor vedtok Knesset en ny lov som nekter innreise for alle som har støttet boikott av landet.

Jensen frykter nå at alle turer i regi av Palestinakomiteen vil få innreiseforbud framover.

– Det vil bidra til å isolere palestinerne ytterligere. Dette er veldig alvorlig, mener hun.

– Rett til å nekte

Ambassaderåd Dan Poraz ved den israelske ambassaden mener det ikke er snakk om en studietur, men en ren indoktrineringstur.

– Israel har rett, i likhet med alle land, til å nekte innreise til folk som ønsker å skade landet, sier han til NTB og viser til at Palestinakomiteen støtter den internasjonale BDS-kampanjen som tar til orde for boikott av Israel.

– Betyr dette at alle Israel-turer i regi av Palestinakomiteen vil bli nektet innreise i framtida?

– Ja, sier Poraz.

Ber UD om hjelp

Palestinakomiteen har nå sendt brev til Utenriksdepartementet der de ber departementet ta opp saken med israelske myndigheter.

– Vi ønsker også en redegjørelse fra UD om hvordan norske myndigheter vurderer Israels svært alvorlige beskyldninger mot en norsk organisasjon, sier Jensen.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) er for tiden på rundreise i Israel, Palestina og Jordan.