27. november 2019 14:31

Nordmenn får mindre gratis alkohol på julebord

– Store konjakk- og drinkrunder er det for det meste slutt på. Fyll er trolig mindre sosialt akseptabelt enn tidligere, og det er positivt, ikke minst for de ansatte i bransjen, sier NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold.

Det er betydelig flere av dem som jobber i bedrifter med mer enn 100 ansatte som sier de har fått mindre gratis alkohol ved julebord de siste årene, sammenlignet med mindre virksomheter, kommer det fram i undersøkelsen som er gjennomført av Kantar på vegne av NHO Reiseliv.

Kun 1 prosent av de 1.004 som gjennomførte webintervjuene svarer at de har fått mer gratis alkohol de siste årene. 18 prosent har svart «vet ikke».

– Jeg opplever at det er vanlig blant arbeidsgivere å spandere en velkomstdrink og vin eller øl til maten, mens det du drikker etter maten som oftest bekostes av den enkelte, sier Krohn Devold.

Desember er fortsatt den ubestridt største julebordsmåneden. 73 prosent av julebordsgjestene skal på julebord i desember. Samtidig er det en økende tendens til julebord i november, mens færre skal på «nyttårsbord» i januar.

(©NTB)